Atyabi Weblog/وب نگاری اطیابی

این وب نگاری درمورد موضوعات گوناگون می باشد.

Atyabi Weblog/وب نگاری اطیابی

این وب نگاری درمورد موضوعات گوناگون می باشد.

امام مهدی(عج)

 

  زندگینامه امام مهدی(عج)

امام مهدی کیست؟

امام مهدی کیست؟ وی یگانه فرزند امام عسکری علیه‏السلام یازدهمین امام شیعیان است. امام مهدی(عج) در سحرگاه نیمه شعبان 255 ق در سامرّا چشم به جهان گشود و پس از پنج سال زندگی تحت سرپرستی پدر، و مادر بزرگوارشان نرجس خاتون، در سال 260 ق به دنبال شهادت حضرت عسکری علیه‏السلام ـ همچون حضرت عیسی علیه‏السلام و حضرت یحیی علیه‏السلام که در سنین کودکی عهده‏دار نبوّت شده بودند ـ در پنج سالگی منصب امامت شیعیان را عهده‏دار شدند. آن بزرگوار پس از سپری شدن دوران غیبت با تشکیل حکومت عدل جهانی احکام الهی را در سرتاسر زمین حاکمیت خواهد بخشید.

میلاد نور

آخرین امام شیعیان در پانزدهم ماه شعبان 255 ق، علی‏رغم مراقبت‏های ویژه مأموران حکومت عباسی، در خانه امام عسکری علیه‏السلام چشم به جهان گشودند. تولد مخفیانه آن حضرت بی‏شباهت به تولد حضرت موسی علیه‏السلام و حضرت ابراهیم خلیل علیه‏السلام نیست. همان‏گونه که این دو پیامبر بزرگ الهی تحت شدیدترین تدابیر امنیتی فرعونیان و نمرودیان به اراده خداوند و به سلامت در کنار کاخ فرعون و نمرود متولّد شدند، حضرت مهدی(عج) نیز در حالی که جاسوسان و مأموران خلیفه عباسی تمام وقایع خانه امام یازدهم علیه‏السلام را زیر نظر داشتند، در کمال امنیت و بدون آن‏که دشمنان بویی ببرند، در سحرگاه روز جمعه نیمه شعبان قدم به جهان هستی گذاشتند.

سیمای مهدی(عج)

پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار علیهم‏السلام هر کدام در سخنان خود به اوصاف امام مهدی(عج) اشاره کرده‏اند. حضرت امام رضا علیه‏السلام در توصیف ویژگی‏های چهره و سجایای اخلاقی و ویژگی‏های برجسته آن‏حضرت می‏فرمایند: «قائم آل محمد(عج) هاله‏هایی از نور چهره زیبای او را احاطه کرده است رفتار معتدل و چهره شادابی دارد. از نظر ویژگی‏های جسمی شبیه‏ترین فرد به رسول خدا(ص) است. نشانه خاصّ او آن است که گرچه عمر بسیار طولانی دارد، ولی از سیمای جوانی برخوردار است؛ تا آن‏جا که هر بیننده‏ای او را چهل ساله یا کمتر تصور می‏کند. از دیگر نشانه‏های او آن است که تا زمان مرگ با وجود گذشت زمان بسیار طولانی هرگز نشان پیری در چهره او دیده نخواهد شد».

حجت خدا

روزی عثمان بن سعید بن عمری به همراه حدود چهل نفر از بزرگان شیعه به حضور امام عسکری علیه‏السلام رسیدند تا درباره جانشین آن‏حضرت سؤال کنند و در آینده از ایجاد اختلاف در مسئله امامت جلوگیری کنند. راوی می‏گوید: وقتی عثمان بن سعید به حضرت عسکری علیه‏السلام گفت: آمده‏ایم تا درباره مطلب مهمی که شما به آن آگاه‏ترید از شما سؤال کنیم، حضرت عسکری علیه‏السلام فرمودند: بنشین عثمان. پس از ساعتی امام علیه‏السلام فرمودند: آیا می‏خواهید بگویم به چه منظوری آمده‏اید؟ همه گفتند: ای فرزند رسول خدا، بفرمایید. آنگاه حضرت فرمودند: آمده‏اید تا درباره حجت خدا و امام پس از من بپرسید. همه گفتند: آری. در این لحظه ناگهان پسری که چهره درخشانی چون ماه داشت و از هر حیث به امام عسکری علیه‏السلام شبیه بود وارد شد. حضرت فرمودند: بعد از من پیشوای شما و جانشینم این فرزند من است. مواظب باشید پس از من در دین دچار آشفتگی نشوید...

دوران زندگی

دوران زندگی امام زمان(عج) به چهار دوره تقسیم می‏شود:

1 ـ از تولد تا غیبت: حضرت مهدی(عج) پس از تولد حدود پنج سال تحت سرپرستی پدر بزرگوارشان امام عسکری علیه‏السلام به صورت نیمه مخفی زندگی کردند. یکی از کارهای بسیار مهمی که حضرت امام حسن عسکری علیه‏السلام در این دوره انجام دادند این بود که امام مهدی(عج) را به بزرگان شیعه معرفی کردند تا در آینده در مسئله امامت دچار اختلاف نشوند.

2 ـ غیبت صغری: پس از شهادت حضرت امام حسن عسکری علیه‏السلام در سال 260 ق دوره غیبت صغری آغاز شد و تا سال 329 ق ادامه پیدا کرد. در این دوره حضرت مهدی(عج) از طریق چهار نائب به ادامه امور مردم می‏پرداختند.

3 ـ دوره غیبت کبری: این دوران از سال 329 ق شروع شد و تا زمانی که خداوند مصلحت بدانند ادامه خواهد داشت در این دوره پاسخ به پرسش‏ها و احکام مردم بر عهده نایبان عام آن حضرت است و حضرت نایب خاصی برای این دوره معرفی نکرده‏اند.

4 ـ دوره حکومت: پس از ظهور، امام زمان(عج) بر اساس احکام اسلام حکومت واحد جهانی تشکیل خواهند داد که در سایه آن سرتاسر عالم پر از عدل و داد خواهد شد.

القاب حضرت مهدی(عج)

مهدی

«مهدی» یکی از مشهورترین نام‏های حضرت است. امام باقر علیه‏السلام درباره دلیل نام‏گذاری آن حضرت به این اسم، می‏فرمایند: قائم آل محمد(عج) را به این دلیل، مهدی می‏نامند که او، مردم را به آن دسته از اموری که برایشان پوشیده است، هدایت خواهد کرد. وی، تورات اصلی و دیگر کتاب‏های پیامبران پیشین را از مخفی‏گاه آنها، بیرون خواهد ساخت. حضرت صادق نیز در این باره می‏فرمایند: به آن حضرت، مهدی گفته‏اند؛ زیرا او مردم را به امری که آن را گم کرده‏اند، هدایت می‏کند.

قائم

قائم، یکی از القاب حضرت مهدی(عج) است، امام رضا علیه‏السلام در تبیین دلیل این نام‏گذاری، می‏فرمایند: حضرت صاحب الامر(عج) را قائم نامیده‏اند، چون او، به حق، قیام خواهد کرد. شیخ صدوق نیز در کمال‏الدین نقل می‏کند که «صقر بن دلف» گفت: روزی از حضرت امام محمدتقی علیه‏السلام پرسیدم: یابن رسول اللّه، چرا فرزند امام عسکری علیه‏السلام را قائم نامیدند؟ آن حضرت فرمودند: برای این‏که او ،اصل امامت را پس از فراموش شدن و روی گرداندن بیشتر مردم از آن، دوباره مطرح خواهد ساخت.

منتَظَر

از امام جواد علیه‏السلام روایت شده است که حضرت مهدی(عج) را منتظَر می‏نامند؛ چون دوران غیبت برای وی، بسیار طولانی خواهد بود. مخلصان امت با وجود طولانی شدن این دوره، ظهور او را انتظار خواهند کشید، ولی شک کنندگان، دچار تردید خواهند شد و او را انکار خواهند کرد.

همچنین آن‏حضرت را منتظِر نیز نامیده‏اند؛ زیرا وجود مبارک امام زمان(عج) همواره در حال انتظار به سر می‏برند، تا اجازه قیام و ظهورشان از سوی خداوند متعال صادر شود. آنگاه ستم را از زمین بزدایند و آن را از عدل و داد پُر سازند.

حجت اللّه

در دسته‏ای از روایت‏ها و دعاها، امام عصر(عج) را حُجّت یا حجّة‏اللّه نامیده‏اند. درباره دلیل این نام‏گذاری، نظرهای گوناگونی بیان شده است. از جمله گفته‏اند: خداوند تبارک و تعالی به وسیله آن حضرت بر بندگانش، اتمام حجّت می‏کند و به همه پرسش‏ها و شبهه‏های آنان پاسخ می‏دهد. به گونه‏ای که در سرپیچی از حق، برای هیچ کس، بهانه‏ای باقی نخواهد ماند. برخی نیز گفته‏اند: امام زمان(عج) حجة‏اللّه است؛ به این معنی که حکومت الهی بر همه خلایق، به دست آن حضرت تحقق خواهد یافت.

صاحب الامر

امام مهدی(عج) را صاحب الامر نیز می‏نامند؛ زیرا آن حضرت، رهبر و پیشوایی است که خداوند تبارک و تعالی، پیروی از ایشان را بر همه بندگان خود، واجب دانسته است. از جمله در قرآن کریم می‏فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده‏اید، از خدا و پیامبرش و صاحبان امر، پیروی کنید».

روایت معتبری در تفسیر این آیه، تصریح دارد که مراد از «اولی‏الامر»، امامان معصوم و خاندان پیامبر اکرم(ص)اند که نخستین آنان، حضرت علی بن ابی‏طالب علیه‏السلام و واپسین آنان، حجت‏بن الحسن‏العسکری؛ امام زمان(عج) است.

خلف صالح

یکی دیگر از القاب امام زمان(عج)، خلف صالح است که این تعبیر در سخنان ائمه اطهار علیهم‏السلام بیشتر به چشم می‏خورد. امام صادق علیه‏السلام در این باره می‏فرمایند: خلف صالح از فرزندان من است. مهدیِ این امّت اوست. نامش محمد و کنیه‏اش، ابوالقاسم است که در آخرالزمان، قیام خواهد کرد.

مراد از خلف، جانشین است. آن حضرت را خلف صالح می‏گویند؛ زیرا جانشین همه انبیا و اوصیای پیشین است و همه دانش، حالت‏ها و ویژگی‏های آنان را در خود گرد آورده است. در حدیث «لوح» حضرت صدیقه طاهره(س) در این باره آمده است: آن گاه پس از امام عسکری علیه‏السلام این سلسله (امامت) را با پسر و خلف او کامل می‏کنم. او که برای جهانیان رحمت است. برای اوست کمال صفوت آدم و رفعت ادریس و آرامش نوح و بردباری ابراهیم و شدّت و صلابت موسی و بهای عیسی و صبر ایوب...

بقیّة‏اللّه

از جمله لقب‏های امام زمان(عج)، بقیّة‏اللّه است. درباره نامیده شدن آن حضرت به این لقب، دیدگاه‏های گوناگون، مطرح شده است؛ برای مثال، گفته‏اند: این تعبیر، واژه‏ای جامع و کامل است که شخصیت و عظمت آن حضرت را بیان می‏کند؛ زیرا آن حضرت، وارث آدم و یادگار کسی است که ملایکه بر او سجده کردند و همه موجودات در برابر او سر تسلیم فرود آوردند.

همچنین گفته‏اند چون آن حضرت قیام کنند، به کعبه تکیه می‏دهند و نخستین آیه‏ای که به زبان جاری خواهند ساخت، این است: اگر مؤمن باشید، بقیّة‏اللّه برای شما از هرچیز دیگر، بهتر است. آن گاه خواهد فرمود: منم بقیة‏اللّه و حجت الهی و خلیفه او برای شما. از آن پس، هرکس که به ایشان سلام کند، از عبارت السّلام علیک یا بقیّة‏اللّه فی ارضه استفاده می‏کند.

منتقم

«منتقِم» از دیگر لقب‏های حضرت مهدی(عج) است. حضرت رسول اکرم(ص) در این‏باره فرمودند: از جمله اوصاف مهدی آل محمّد(عج) این است که انتقام مظلومان را از ستم‏گران خواهد گرفت. افزون بر این، خود امام عصر(عج) به احمد بن اسحاق نوشتند: من از دشمنان خداوند، انتقام خواهم گرفت.

وارث

در بعضی دعاها و سخنان ائمه علیهم‏السلام ، از حضرت مهدی(عج) با عنوان وارث یاد شده است. پیامبر اکرم(ص) در خطبه غدیریه می‏فرمایند: آن حضرت، وارث علوم، کمالات، مقامات و منزلت‏های همه انبیا و اوصیا و پدران بزرگوارش خواهد بود. به عبارت دیگر، همه آن‏چه انبیا و اوصیا داشته‏اند، او یک‏جا خواهد داشت.

موعود

موعود یکی از نام‏های مشهور آن حضرت است که تقریبا در همه ادیان آسمانی به آن معروف است. امام سجاد علیه‏السلام در تفسیر آیه وَ ما تُوعَدُون، دلیل این نام‏گذاری را چنین بیان می‏فرمایند: مقصود، قیام قائم آل محمد(ص) است که وعده ظهور او به همه پیامبران و امت‏های گذشته داده شده است. بنابراین، در زیارت آن حضرت آمده است: سلام بر آن مهدی که خداوند وعده داده است که به واسطه او بین همه مردم، وحدت و یکپارچگی ایجاد کند.

خاتم الاوصی

از جمله لقب‏های حضرت مهدی(عج)، خاتم‏الاوصیاست؛ زیرا آن حضرت، آخرین وصی پیامبر اکرم(ص) و آخرین امام معصومند که با ظهور خود، نظام عدل اسلامی را در سرتاسر جهان، حاکمیت خواهند بخشید. از خدمت‏گزار امام عسکری علیه‏السلام نقل شده است که وقتی به حضور حضرت مهدی(عج) رسیدم، حضرت، خود را با این تعبیرها به من معرفی کردند: منم خاتم الاوصیا که خداوند تبارک و تعالی به واسطه من، بلاها و فتنه‏ها را از خاندان و شیعیانم، برطرف خواهد ساخت.

داعی

در یکی از زیارت‏ها با تعبیر «داعِیَ اللّه» از امام مهدی(عج) یاد شده است: اَلسَّلامُ عَلَیکَ یا داعِیَ اللّه. درباره دلیل این نام‏گذاری نقل شده است که آن حضرت از جانب خداوند متعال مأموریت دارند تا مردم را به سوی پروردگارشان فرا خوانند. ایشان در این راه، به اندازه‏ای تلاش خواهند کرد تا آیین الهی در سرتاسر جهان حاکمیّت پیدا کند و جز دین خدا، هیچ مکتب و تفکری، ادعای جهان داری و راهنمایی بشر را نداشته باشد.

برای امام زمان(عج) بیش از سیصد لقب ذکر شده که هر یک بر بعد خاصی از شخصیت و ویژگی‏های اخلاقی و روحی آن حضرت دلالت دارد. از جمله آنهاست: مهدی، منصور، قائم، حجت‏الله، صاحب‏الامر، خلف صالح، بقیة‏الله، منتقم، موعود، خاتم‏الاوصیا، داعی، باسط، ثائر، صاحب‏الزمان، ولی‏اللّه، خلیفة‏الرحمان، برهان، سیّد و منتظر.

باسط

یکی از لقب‏های امام زمان(عج) باسط است. باسط یعنی کسی که نعمت و برکات را گسترده می‏سازد. در زمان حکومت آن حضرت داد در همه جا گسترده خواهد شد. همه مخلوقات در سایه عدالت آن بزرگوار به آرامش و آسایش دست می‏یابند و از نعمت‏های الهی بهره‏مند خواهند شد. همچنین احکام حیات‏بخش اسلام در سرتاسر عالم مورد توجه قرار گرفته، زمینه تشکیل حکومت واحد جهانی بر اساس قوانین الهی فراهم خواهد آمد. زمین و آسمان برکات خود را در زمان حضرت به مردم ارزانی خواهند داشت. اساس کفر و شرک از بین می‏رود و همه مردم در سایه آن حضرت تسلیم آیین الهی خواهند شد و حتی درندگان نیز خوی درندگی خویش را کنار خواهند گذاشت.

تمام

هر یک از لقب‏های حضرت مهدی(عج) بر گوشه‏ای از ویژگی‏های شخصیّت بی‏نظیر آن‏حضرت دلالت دارد. یکی از لقب‏های آن حضرت «تمام» است. امام مهدی(عج) را از آن جهت لقب تمام داده‏اند که آن حضرت در کمالات اخلاقی، سجایای انسانی، شرافت نسب و خاندان، شوکت و عظمت، رأفت و محبّت و قدرت و سلطنت تام و بی‏عیب است و احدی از انبیا و اولیا به آن حدّ دست نیافته‏اند و توفیقی که امام زمان(عج) در اجرای احکام الهی پیدا کرده هیچ یک از پیامبران و اوصیا پیدا نکرده است. همچنین می‏توان گفت: آن حضرت را تمام نامیده‏اند چون وی متمّم و کامل کننده خلافت و حکومت الهی و نیز علوم و کمالات در روی زمین است و از طریق رهنمودها و برنامه‏های تربیتی و اخلاقی آن حضرت است که بشر به بالاترین درجات کمال روحی و عرفانی دست خواهد یافت.

غائب

از جمله لقب‏هایی که برای مهدی موعود(عج) ذکر شده لقب غائب است. غائب یعنی غیرظاهر. آن گاه که ستم‏پیشه‏گان ظلمت‏پرست، نورانیّت دوازدهمین حجّت بر حقّ الهی را تاب نیاوردند و با یورش به منزل امام عسکری علیه‏السلام در صدد بر آمدند تا منجی عالم بشریت را به قتل برسانند، خداوند متعال به قدرت و حکمت لایزال خویش، زمینه غیبت آخرین حجتش را فراهم ساخت تا با حفظ جان باقی مانده سلسله امامت و سلاله نبوّت نعمت خود را بر انسان‏های ستمدیده کامل کند. از آن روز غیبت مصلح بزرگ بشر آغاز شد و امام دوازدهم هم از این‏رو به امام غائب معروف شد.

مأمول

مأمول یعنی آرزو شده و کسی که مردم به او امید بسته‏اند و چشم‏انتظار اویند. این تعبیر از جمله لقب‏های حضرت مهدی(عج) است. همه مردم دنیا چشم انتظار قیام آن منجی بزرگند تا با ظهور خویش ستم و تبعیض و تعدّی را از سرتاسر جهان برطرف ساخته، دنیا را پر از عدل و داد سازد. لقب مأمول به این حقیقت اشاره دارد که چون همه آرزوی ظهور آن حضرت را دارند به او امام مأمول می‏گویند. در قسمتی از زیارت گران‏قدر «سلام علی آل یس» آمده است: «سلام بر تو ای امام امین. درود بر تو ای مقدّم بر همه عالم که تمام مخلوقات در آرزوی تو به سر می‏برند».

ناطق

یکی از لقب‏های معروف امام زمان(عج) لقب «ناطق» است. در زیارت عاشورا آمده است: «ان یرزقنی طلب ثارکم مع امام مهدی ناطق؛ از خداوند متعال درخواست می‏کنم که توفیق انتقام گرفتن از دشمنان شما را به همراه امام و راهنمای ناطق روزی‏ام کند». لقب ناطق را رسول‏خدا(ص) به حضرت مهدی(عج) دادند و در حدیثی در معرفی تک‏تک ائمه اطهار علیهم‏السلام ، بیان فرمودند. این لقب از آن رو به امام عصر(عج) داده شده است که ائمه قبلی بر اثر تسلط دشمنان، بسیاری از امور و اسرار را نمی‏توانستند بیان کنند؛ چون خطرهای فراوانی اساس اسلام را تهدید می‏کرد. اما حضرت مهدی(عج) وقتی ظهور کنند از چنان قدرت و عظمتی برخوردار خواهند بود که تمام طاغوت‏ها را سرکوب کرده، همه علوم و معارف را بدون هیچ‏گونه نگرانی بیان، و حکم خداوند را جاری می‏فرمایند.

نور آل محمد(ص)

«نور آل محمد» از لقب‏های حضرت مهدی(عج) است که ریشه قرآنی دارد. توضیح آنکه هرچند نام امام زمان(عج) در قرآن کریم ذکر نشده است ولی در روایات مربوط به تفسیر آیات، در موارد متعدد برخی از آیات به اعمال و ویژگی‏های آن‏حضرت تفسیر یا تأویل یا تطبیق شده است؛ به عنوان مثال آیاتی چون واللّه متمّ نوره (خدا نور خودش را کامل خواهد ساخت) یا اشرقت الارض بِنور ربّها (زمین به نور پروردگارش روشن می‏گردد) و یهدی اللّه بنوره من یشاء (خداوند هرکس را که بخواهد با نور خودش هدایت می‏کند) به ولایت حضرت قائم(عج) و ظهور و ارشادات آن حضرت تفسیر شده است.

غیبت وظهورمهدی(عج)

فایده و سرّ غیبت

برای غیبت با توجه به مجموعه روایات و رهنمودهای معصومین علیهم‏السلام ، حکمت‏هایی ذکر شده است. از جمله اسرار غیبت آن است در دوره غیبت ملل جهان به تدریج برای ظهور آن مصلح حقیقی و سامان دهنده وضع بشر آمادگی علمی و اخلاقی و عملی پیدا می‏کنند؛ زیرا ظهور آن حضرت چون ظهور انبیا و سایر حجت‏های الهی نیست که مبتنی بر علل عادی و ظاهری باشد. روش آن حضرت در رهبری جهانیان مبنی بر حقایق و واقعیت‏ها و ترک تقیه خواهد بود و این امر نیاز به تکامل علوم و معارف و رشد فکری و اخلاقی بشر دارد؛ به طوری که استعداد عالم‏گیر شدن تعالیم اسلام و جهانی شدن حکومت قرآن فراهم باشد.

آزمون مردم

غیبت امام عصر(عج) سبب می‏شود تا نفاق پنهان عده‏ای آشکار، و ایمان حقیقی مؤمنان واقعی معلوم شود و مردم در کوره حوادث این دوران آزموده و خوب و بد آنها مشخص گردد. لذا وقتی از امام باقر علیه‏السلام پرسیدند فرج شما اهل بیت کی فرا خواهد رسید، حضرت فرمودند: این امر واقع نخواهد شد، مگر زمانی که شما غربال شوید و افراد آلوده و پاکان و مخلصان از همدیگر به طور کامل جدا شوند.

ظهور امام زمان(عج) و شروط آن

ظهور امام زمان(عج) متوقف بر شرط‏هایی است که از جمله آنهاست: وجود یاران فداکار و با ایمان که با تمام وجود آماده فداکاری در راه حاکمیت بخشیدن احکام الهی باشند و لحظه‏ای از پیروی دستور حجت الهی غفلت نکنند. شرط دیگر آمادگی فکری و اعتقادی توده مردم است که با شنیدن دعوت رهایی‏بخش امام زمان(عج)، با جان و دل پذیرا باشند و زمینه را برای هرچه بهتر و بیشتر فراهم شدن حکومت عدل جهانی آماده سازند.

علایم ظهور

گرچه برای ظهور امام زمان(عج) وقت خاصّی ذکر نشده، اما در لابلای روایات اهل‏بیت علیهم‏السلام به وقایعی به عنوان نشانه‏های ظهور اشاره شده است که مقارن یا به دنبال آن، ظهور حضرت مهدی(عج) واقع خواهد شد. این نشانه‏ها را از جهات مختلفی طبقه‏بندی می‏کنند. از بخش مهمّی از این علایم به عنوان نشانه‏های غیرحتمی ظهور یاد می‏کنند که تعداد آنها بیش از صدها مورد است که از جمله در یکی از روایات امام صادق علیه‏السلام به حدود 108 مورد تصریح شده است که برخی از آنها عبارتند از: فراگیر شدن ستم، پیدایش بدعت‏ها، بی‏توجهی به حق، گرایش به باطل، رو برتافتن از قرآن، بی‏احترامی به بزرگان، حرام شدن حلال و حرام شدن حلال، ترک امر به معروف و نهی از منکر، علنی شدن گناهان بزرگ، زیاد شدن خونریزی، سبک شمردن نماز، رقابت بر سر کسب‏های حرام و روی آوردن مردم به رشوه و سوگند دروغ و لهو و لعب.

چگونگی ظهور مهدی(عج)

وقتی زمان ظهور فرا رسد به دنبال ندایی آسمانی که مردم را به پیروی از حقّ دعوت خواهد کرد، حضرت مهدی(عج) در کنار خانه خدا ـ در میان رکن و مقام ـ حاضر می‏شود و از پیروان خود که حدود 313 نفرند بیعت می‏گیرد. آنگاه اوّلین سخنرانی خود را در کنار خانه خدا خطاب به مردم ایراد می‏کند و از جمله می‏فرماید: هرکس می‏خواهد آدم و شیث را ببیند اینک منم آدم و شیث. هرکس بخواهد نوح و سام و... ابراهیم و اسماعیل و... موسی و یوشع و... عیسی و شمعون و... محمّد و علی علیه‏السلام را ببیند اینک منم نوح و سام و... محمد و علی... آنگاه از تک تک کتاب‏های آسمانی از جمله تورات و انجیل و قرآن آیاتی تلاوت کرده، مردم را به پیروی کامل از احکام الهی فرا می‏خواند. به دنبال آن لحظه به لحظه، مردم به یاران آن حضرت می‏پیوندند. سپس به کمک امدادهای پنهان و پیدای الهی و حمایت مردم و فداکاری یاران با ایمان و مخلص، بعد از مبارزه با دشمنان، حکومت عدل جهانی را در سرتاسر عالم حاکمیت می‏بخشند.

وظیفه منتظران

تا آمادگی‏های فردی و اجتماعی در مردم ایجاد نگردد، حضرت مهدی(عج) قیام نمی‏کنند. بنابراین مهم‏ترین پرسش برای هر فرد مؤمن در دوران غیبت آن حضرت، این است که با انجام دادن چه اعمالی و متخلق شدن به چه اخلاقی، می‏توان به ظهور آن حضرت کمک کرد و اصولاً یک مسلمان، در دوران غیبت، چه وظایفی بر عهده دارد؟ در مجموعه سخنان معصومین علیهم‏السلام پاسخ‏های فراوانی به این پرسش، داده شده که به برخی از آنها اشاره می‏شود.

شناخت امام عصر(عج)

بی‏شک، شناخت، نخستین و مهم‏ترین گام در هر کاری است. به همین دلیل، یکی از اساسی‏ترین وظایف افراد در دوران غیبت، شناخت امام زمان(عج) است. تا انسان، شناخت درستی از ویژگی‏های امام(عج) نداشته باشد، نمی‏تواند از وظایف و مسؤولیت‏هایی که در زمینه پیروی از امام(عج) برعهده اوست، درک درستی داشته باشد. پیامبر اکرم(ص) فرمودند: هرکس بمیرد و امام زمانش را نشناسد، به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است. امام حسن عسکری علیه‏السلام با معرفی حضرت مهدی(عج) به حضرت عبدالعظیم حسنی، فرمودند: فرزندم؛ محمد، امام و حجت خدا پس از من است. هرکس که بمیرد و او را نشناسد، به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است.

در انتظار ظهور

کسی که از بی‏عدالتی‏ها و نابسامانی‏ها ناراحت باشد، هرلحظه در انتظار ظهور منجی موعود جهانی خواهد بود؛ زیرا می‏داند تنها در صورت قیام شکوهمند آن حجت برحق الهی است که همه عوامل فساد و ظلم و تعدّی از بین خواهد رفت. امام صادق علیه‏السلام درباره فضیلت انتظار ظهور می‏فرمایند: منتظر امر ما همانند مجاهدی است که در راه خدا، در خون خود بغلتد.

امام علی علیه‏السلام نیز فرمودند: منتظر فرج باشید و از رحمت الهی هرگز ناامید نشوید. به راستی، بهترین اعمال در پیشگاه خداوند انتظار فرج است.

خودسازی و تهذیب نفس

چون دوران انتظار، دوره آمادگی است، فرد منتظر برای آنکه در شمار یاران آن حضرت در قلم آید، باید ازپیش، شایستگی‏های لازم را در خود فراهم آورد. با بی‏مبالاتی و آلودگی به گناهان نمی‏توان خود را شیعه نامید، تا چه رسد به اینکه خود را شیعه منتظر بنامیم. امام صادق علیه‏السلام فرمودند: شما جز با پرهیزگاری به ولایت ما نائل نمی‏شوید. همچنین می‏فرمایند: هرکس می‏خواهد از یاوران حضرت قائم(عج) شود، باید در حال انتظار، پرهیزگار باشد و به خصلت‏های نیکوی اخلاقی رفتار کند.

دعا برای تعجیل فرج

با توجه به نقش مهم دعا و جایگاه والای آن، پیروان واقعی امام زمان(عج) افزون بر تکلیف‏های دیگر، هر صبح و شام با تمام وجود، برای تعجیل فرج آن حضرت دعا می‏کنند. آنان از خداوند متعال درخواست می‏کنند که با ظهور هرچه سریع‏تر آن‏حضرت، دل‏های آنها را روشن سازد تا در سایه حکومت عدل جهانی آن حجت آخرین الهی، به سعادت واقعی دست یابند. وجود مبارک حضرت ولی‏عصر(عج) به شیعیان سفارش می‏کنند: «برای تعجیل در فرج و ظهور من، بسیار دعا کنید؛ زیرا فرج و گشایش کار شما در آن است».

پیروی از نایبان امام زمان علیه‏السلام

پیروی از فقهای جامع الشرایط، که کارشناسان احکام الهی در دوره غیبت‏اند، از وظایف مهم شیعیان است. این بزرگواران از سوی ائمه اطهار علیهم‏السلام به عنوان رهبران فکری و اعتقادی، برگزیده شده‏اند. اسحاق بن یعقوب از امام زمان(عج) می‏پرسد: در زمان غیبت شما، احکام و مشکلاتی که برای ما پیش می‏آید، از چه کسانی بپرسیم؟ حضرت در جواب ایشان می‏نویسند: در حوادثی که پیش می‏آید، به راویان احادیث ما (مجتهدان جامع‏الشرایط) مراجعه کنید؛ زیرا آنان، حجّت و نماینده من و من، حجّت خدا بر آنانم. امام صادق علیه‏السلام نیز می‏فرمایند: شما موظف‏اید در زمانی که به ما دسترسی ندارید، به فقها رجوع و به گفته آنها عمل کنید. مبادا قول آنها را ردّ کنید؛ زیرا ردّ قول آنها، ردّ ما و ردّ ما، ردّ خدا به شمار می‏آید.

آمادگی برای یاری امام زمان(عج)

یاران فداکار حضرت افزون بر اخلاص، ایمان، استقامت و جان‏فشانی، از امدادهای غیبی نیز برخوردار خواهند شد. البته همه کارها با امدادهای غیبی انجام نخواهد شد. بنابراین، فراهم شدن همه زمینه‏های یاری آن‏حضرت به ویژه آمادگی‏های نظامی، از مهم‏ترین وظایف به شمار می‏آید. امام صادق علیه‏السلام می‏فرمایند: همه شما باید برای خروج حضرت قائم(عج) آماده باشید؛ گرچه این کار را با تهیه یک تیر انجام دهید.

راهنمایی مردم در مسایل اعتقادی

در دوران بسیار خطیر غیبت، به دلیل پیدایش شبهه‏ها و خطرهایی که باورهای دینی مردم را تهدید می‏کند، دینداری و پایبندی به احکام الهی، بسیار مشکل خواهد بود. از این‏رو یکی از مهم‏ترین وظایف قشر آگاه و اندیشمند جامعه، آن است که از مرزهای عقیدتی دفاع کنند و به پرسش‏ها و شبهه‏های فکری و اعتقادی، پاسخ‏های مناسبی بدهند. امام باقر علیه‏السلام در اشاره به اهمیت و فضیلت چنین عملی می‏فرمایند: کسانی که سرپرستی یتیمان آل محمد صلی‏الله‏علیه‏و‏آله را عهده‏دار شوند ـ یتیمانی که از امامشان جدا شده‏اند و در دست شیاطین و دشمنان اهل‏بیت علیهم‏السلام گرفتارند ـ و آنها را نجات دهند و از سرگردانی رها سازند، در پیشگاه الهی از درجات بسیار بالایی برخوردار خواهند شد.

دوست داشتن امام عصر(عج)

یکی از تکالیف انسان‏ها در برابر وجود امام زمان(عج) لزوم تحصیل محبّت آن حضرت است؛ زیرا این تکلیف، مردم را به تلاش برای شناخت بیشتر وامی‏دارد. از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است: خداوند، تبارک و تعالی، در شب معراج به من وحی فرمود: ای محمّد، اگر هرکدام از بندگانم، مرا آن قدر عبادت کند که از شدّت عبادت در آستانه مرگ قرار گیرد، اما ولایت شما اهل‏بیت را نداشته باشد و در آن حال بمیرد، به جهنم خواهد رفت... آن گاه نور تک تک ائمه را به من نشان داد. هنگامی که نوبت به حضرت قائم(عج) رسید، فرمود: این قائم(عج) است... او را دوست بدار؛ زیرا من او و کسانی که او را دوست می‏دارند، دوست دارم.

محزون بودن در فراق امام زمان(عج)

یکی از ابعاد مسلم در سیره ائمه اطهار علیهم‏السلام ، ندبه و اظهار اندوه شدید در فراق حضرت مهدی(عج) است. این امر در نوع خود، نوعی آموزش به پیروان راستین مکتب اهل‏بیت علیهم‏السلام است. گروهی از یاران امام صادق علیه‏السلام ایشان را دیدند که مانند پدری فرزند مرده، با دلی سوزان در فراق عزیزی گریه می‏کند و می‏فرماید: ای آقای من، غیبت تو، خواب از چشمانم ربوده و زمین را بر من تنگ کرده است... چون دقت کردند، دریافتند که آن‏حضرت به یاد سختی فراق دوران غیبت فرزند خود؛ حضرت مهدی(عج)، چنین ناله و ندبه می‏کنند.

اقتدا به امام زمان علیه‏السلام

هنگامی که انسان، کسی را به عنوان امام معصوم، مقتدای خود قرار داد، باید در همه رفتارها و کردارها از او پیروی کند. یکی از ویژگی‏های حضرت مهدی(عج) بی‏اعتنایی به دنیا و ساده‏زیستی است. آیا فردی که غرق در لذت‏های دنیوی است، می‏تواند ادعا کند که من پیرو امام عصر(عج) هستم. بارزترین صفت امام زمان(عج)، عدالت و دادگستری است. آیا کسی که به بندگان خدا، ستم روا می‏دارد، می‏تواند ادعای شیعه بودن آن حضرت را داشته باشد؟ پیامبر اکرم(ص) می‏فرمایند: خوشا به حال آن کس که قائم اهل‏بیت(عج) را درک کند، در حالی که در زمان غیبت آن حضرت به او تأسی داشته است.

استقامت و پایداری

در دوران غیبت، فتنه‏ها و گرفتاری‏های بسیار زیادی رخ می‏دهد. به گونه‏ای که به توصیف امام(عج)، دین‏داری و پاسداری از ایمان و اعتقاد همانند کندن خار با دست برهنه یا نگه داشتن سنگ گداخته از آتش در دست است. بنابراین، پایداری در ارزش‏های اعتقادی و آلوده نشدن به آلایش‏های زمانه، از وظایف مهمّ افراد منتظر است. پیامبر اکرم(ص) در تشویق به این امر مهم می‏فرمایند: خوشا به حال شکیباپیشه‏گان دوران غیبت مهدی(عج)! خوشا به حال آنانی که در چنین اوضاع سختی در راه اهل‏بیت علیهم‏السلام ثابت‏قدم و استوار می‏مانند. حضرت سجاد علیه‏السلام نیز می‏فرمایند: کسی که در دوران غیبت بر ولایت ما ثابت قدم بماند، پاداش هزار شهید همچون شهدای بدر و احد را خواهد داشت.

تولی و تبرّی

دوست داشتن دوستان خدا و اهل‏بیت علیهم‏السلام و دشمن داشتن دشمنان و بدخواهان آنها، از تکلیف‏های عمومی مسلمانان است. اما رعایت این تکلیف در دوران غیبت، ضرورت بیشتری پیدا می‏کند؛ زیرا بدین ترتیب تا حدی، از رنج‏ها و گرفتاری‏های پیروان اهل‏بیت علیهم‏السلام کاسته می‏شود. امام باقر علیه‏السلام می‏فرمایند: پیامبر اکرم(ص) می‏فرمودند: خوشا به حال کسی که دوستان قائم اهل‏بیت را در دوران غیبت دوست بدارد و با دشمنان آن حضرت به مخالفت برخیزد. چنین کسی از دوستان و محبان من است و در روز قیامت از بهترین افراد امّت من به شمار خواهد آمد.

تلاش برای اصلاح جامعه

اهتمام به مسایل جامعه با امر به معروف و نهی از منکر یکی از مهم‏ترین تکلیف‏های مردم در جامعه اسلامی است. کناره‏گیری از جمع و بی‏اعتنا بودن به مسائل اجتماعی و سرنوشت دیگران ناپذیرفتنی است. پیامبر اکرم(ص) می‏فرمایند: هرکس که شب را به صبح برساند و به اصلاح امور مسلمانان اهتمام نورزد، مسلمان نیست. یکی از اهداف قیام امام زمان(عج)، در آخرالزمان از بین بردن ستم و برقراری عدالت همگانی در سرتاسر جهان است. آیا می‏توان تصور کرد که انسانی که خود را پیرو آن‏حضرت می‏داند، برای اصلاح جامعه گامی برندارد؟

رعایت حقوق اختصاصی امام زمان(عج)

حقوق خاصی برای امام زمان(عج) در نظر گرفته شده که هر فرد مؤمنی در حد توان باید در دوره غیبت به آنها نظر داشته باشد. به برخی از آنها اشاره می‏شود:

الف ـ به پا خاستن هنگام ذکر نام یا القاب آن حضرت: سیره شیعیان در طول تاریخ، برخاستن به هنگام شنیدن نام مخصوص آن حضرت بوده است. درباره خاستگاه این سیره نقل می‏کنند: روزی در مجلس امام صادق علیه‏السلام ، یادی از امام زمان(عج) شد. امام صادق علیه‏السلام با تمام قد از جای خود برخاستند. همچنین روایت شده است که هرگاه در حضور امام رضا علیه‏السلام ، نامی از آن حضرت به میان می‏آمد، آن حضرت از جای خود بلند می‏شدند، دست‏های مبارکشان را بر سر می‏نهادند و می‏فرمودند: خدایا، در فرجش تعجیل بفرما و قیامش را آسان کن.

ب ـ دعا برای امام عصر(عج): دعا در فرهنگ اسلامی، از عوامل مهم توجه و عنایت خاص خداوند به انسان است. در قرآن آمده است: اگر دعای شما نبود، خداوند به شما توجّهی نمی‏کرد. این مسئله در زمان غیبت اهمیت بیشتری می‏یابد. به ویژه آنکه ائمه اطهار علیهم‏السلام همیشه مردم را به دعا برای سلامتی امام زمان(عج)، عزت، نصرت و تعجیل در ظهورش، فرا می‏خواندند. یونس بن عبدالرحمن می‏گوید: حضرت رضا علیه‏السلام همواره به دعا برای صاحب‏الامر(عج) توصیه می‏کردند.

ج ـ صدقه دادن به نیابت از امام زمان: یکی از نشانه‏های مهم مودّت و دوستی امام زمان(عج)، مقدم داشتن آن‏حضرت بر خود در همه کارهاست. سید بن طاوس در کتاب کشف المحجة در ضمن سفارش‏هایی به فرزند خود می‏نویسد: در پیروی و وفاداری و دلبستگی به امام زمان(عج) آن گونه باش که خداوند و رسول صلی‏الله‏علیه‏و‏آله و پدران آن حضرت و خود او، از تو می‏خواهند. هنگامی که نمازهای حاجت را به جای می‏آوری، حوایج آن بزرگوار را برخواسته‏های خود مقدم بدار. صدقه‏دادن از سوی آن جناب را پیش از صدقه‏دادن از سوی خودت و عزیزانت قرار بده. دعا برای آن حضرت را بر دعا برای خودت مقدم بدار. خلاصه، در هرکار خیری که مایه وفای به حق آن حضرت است، آن بزرگوار را مقدم بدار؛ زیرا این کار سبب احسان و توجه بیشتر آن حضرت به تو می‏شود.

د ـ وسیله توسل و طلب شفاعت از خدا: ائمه اطهار علیهم‏السلام اسماء حسنایِ الهی‏اند. خداوند هم دستور داده است که بندگانش، او را با اسماء حسنایش بخوانند. در نتیجه، یکی از بهترین و کامل‏ترین راه‏های توسل و حاجت خواستن از خداوند، شفیع قراردادن اهل‏بیت عصمت علیهم‏السلام است. حضرت رضا علیه‏السلام در این زمینه فرموده‏اند: هرگاه گرفتاری و سختی‏ای بر شما وارد شد، با توسل به ما از خدای عزوجل، کمک بخواهید. در چگونگی توسل به امام عصر(عج) نیز چنین وارد شده است: بارخدایا، من از تو می‏خواهم به حق ولی و حجتت؛ امام زمان(عج)، که مرا در همه امور یاری کنی و به احترام او، همه بدی‏ها را از من دور سازی...

خواندن دعای توفیق شناخت حجت

زُراره می‏گوید: به امام صادق علیه‏السلام عرض کردم: فدایت شوم! اگر من، دوره‏ی غیبت را درک کردم، چه بکنم؟ حضرت فرمودند: ای زراره، اگر آن دوره را درک کردی، همیشه این دعا را بخوان: «خدایا، خودت را به من بشناسان؛ زیرا اگر خودت را به من نشناسانی، پیامبرت را نخواهم شناخت. خدایا، رسولت را به من بشناسان؛ زیرا اگر او را به من نشناسانی، حجت و ولیّت را نخواهم شناخت. خدایا، حجتت را به من بشناسان؛ زیرا اگر حجتت را به من نشناسانی، در دینم گم‏راه خواهم شد.

ویژگیهای حکومت مهدی(عج)

گسترش عدالت

برقراری عدالت در سرتاسر عالم و ریشه کن کردن بیداد و تبعیض و بی‏عدالتی از اهداف اصلی حکومت حضرت مهدی(عج) است. به این دست‏آورد مهم، در اغلب روایت‏هایی که از اهل‏بیت علیهم‏السلام رسیده، تصریح شده است و حتی در این روایات بر دعوت به توحید و مبارزه با شرک و کفر به اندازه ایجاد عدالت و اجرای آن تأکید نشده است. در سخنی از امام رضا علیه‏السلام آمده است: خداوند متعال به دست حضرت مهدی(عج) زمین را از هر ستمی پاک می‏کند و احدی جرأت ستم کردن به دیگری را پیدا نخواهد کرد.

رفاه و آسایش

یکی از دست‏آوردهای حکومت امام زمان(عج) رفاه و آسایش عمومی است. این امر زمینه رشد و تعالی معنوی و فکری افراد را فراهم خواهد ساخت. پیامبر اکرم(ص) در اشاره به این امر می‏فرماید: «وقتی در امت من مهدی علیه‏السلام قیام کند... در زمان او مردم به نعمت‏هایی دست می‏یابند که در هیچ زمانی به آنها دست نیافته‏اند. آسمان باران خود را بر آنها فرو می‏فرستد و زمین برکاتش را آشکار می‏سازد».

اجرای اصل مساوات

یکی از برنامه‏های حکومت امام مهدی(عج) اجرای کامل اصل مساوات است که به برکت آن زمینه تعدیل ثروت‏ها فراهم می‏شود و کالاهای مورد نیاز مردم به صورت عادلانه در بین همه افراد تقسیم خواهد شد و از تراکم ثروت و احتکار جلوگیری می‏شود. در پی اجرای این برنامه هیچ فرد محتاج و تهیدستی باقی نخواهد ماند.

حکومت فراگیر

در زمان امام زمان(عج) حکومت واحد جهانی تحقق پیدا خواهد کرد. روشن است که این کار تنها از طریق برطرف شدن زمینه‏های اختلاف و کشمکش میسّر است. در آن دوره همه انسان‏ها همانند افراد یک خانواده بر اساس صفا و صمیمیّت با یکدیگر رفتار خواهند کرد. در اشاره به فراگیری حکومت امام زمان(عج)، در روایتی از رسول خدا(ص) این‏گونه آمده است: سوگند به آن خدایی که مرا به پیامبری مبعوث کرده است، اگر جز یک روز از عمر دنیا باقی نماند، خداوند آن روز را به اندازه‏ای طولانی خواهد ساخت که مهدی(عج) قیام کند و حکومت او شرق و غرب عالم را فرا گیرد.

حاکمیت محرومان

در حکومتی که امام مهدی(عج) آن را بنیان‏گذاری خواهد کرد، زمام امور در دست طبقات محروم و مستضعف جامعه خواهد بود و طبقه اشراف و مستکبران که همواره از قبول حقّ و عدالت در طول تاریخ خودداری کرده‏اند و همیشه بر اثر خوی برتری‏جویی و سلطه‏طلبی در مقابل حرکت‏های اصلاحی انبیا و اولیا ایستاده‏اند در حکومت حضرت جایگاهی نخواهند داشت و آیه پنج سوره قصص با تعبیر «ما اراده کرده‏ایم که بر مستضعفان منّت نهاده، آنها را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم»، به صراحت از امامت و فرمانروایی مستضعفان و فرودستان در دوره ظهور امام زمان(عج) سخن می‏گوید و نوید پایان دوره ستم و تعدّی و حاکمیت مظلومان را می‏دهد. واضح است که وعده خداوند اگرچه دیر تحقق پیدا کند، تخلّف‏ناپذیر است.

رشد فضایل اخلاقی

وقتی حکومت موعود جهانی مستقر شد، در پی رهنمودها و تربیت و ارشاد امام(عج)، سجایای اخلاقی شکوفا می‏شود و رذایل اخلاقی از جامعه رخت برخواهد بست. علی بن ابی طالب علیه‏السلام تصریح می‏کنند که وقتی قائم آل محمد(ص) قیام کنند کینه و عداوت از دل انسان‏ها پاک خواهد شد و آنها چون برادران صمیمی با کمال آرامش و امنیت و صفا و صمیمیت در کنار یکدیگر زندگی خواهند کرد...

گسترش دانش

یکی از ویژگی‏های حکومت حضرت مهدی(عج) گسترش بی‏نظیر دانش است. امام صادق علیه‏السلام می‏فرمایند: دانش 27 حرف است. تمام آنچه پیامبران الهی به بشر عرضه کرده‏اند تنها دو بخش از این 27 بخش علم است و مردم از اوّل خلقت تا به امروز تنها با دو بخش از علوم آشنایی دارند. هنگامی که قائم ما قیام کنند 25 بخش دیگر علم را بر مردم عرضه می‏کند، آن را گسترش می‏دهد. بنابراین این مایه پیشرفت‏های مهم علمی و همین‏طور پیشرفت‏های دیگری که تا زمان ظهور آن حضرت تحقق خواهد یافت، در مقابل رشد علوم در زمان حکومت حضرت مهدی(عج) بسیار ناچیز خواهد بود.

امنیت بی‏سابقه

امام زمان(عج) در مدت کوتاهی پس از ظهور، از طریق اجرای عدالت امنیت را در سرتاسر جهان حاکمیت خواهد بخشید. واضح است که وقتی مردم از هر حیث تأمین شدند و ثمره کوشش‏هایشان بی کم‏وکاست به خود آنها رسید، پدیده شوم استثمار و بهره‏کشی از بین خواهد رفت و زمینه برای امنیّت همه‏جانبه فراهم می‏شود.

امام علی بین ابی‏طالب علیه‏السلام در اشاره به این واقعیت می‏فرمایند: چون قائم ما قیام کند هر زن در آن زمان، با همه زیب و زیورِ خویش، فاصله عراق تا شام را بدون کوچک‏ترین ترسی به تنهایی خواهد پیمود.

پیشرفت قضاوت

در دوره حکومت امام زمان(عج) به علت استفاده از ابزارهای پیشرفته علمی و به کار گرفتن افراد امین و توانا در پست‏های قضایی، حدود الهی به طور کامل اجرا خواهد شد و به اندازه سر سوزنی به کسی ظلم نخواهد شد و حق کسی ضایع نخواهد گشت.

امام باقر علیه‏السلام در این باره می‏فرمایند: پس از ظهور مهدی(عج) هیچ حقی از کسی بر عهده دیگری نخواهد ماند مگر آنکه آن حضرت آن را باز ستانده، به صاحبش خواهد داد.

تقسیم اموال

وقتی دارایی‏ها در اختیار امام زمان(عج) قرار گرفت، آن حضرت با در نظر گرفتن نیازهای افراد به هرکس به اندازه‏ای که نیاز دارد، خواهد بخشید. امام باقر علیه‏السلام می‏فرمایند: «هنگامی که قائم اهل بیت قیام کند، بیت‏المال را به گونه‏ای یکسان و عادلانه در میان مردم قسمت خواهد کرد و به مردم خواهد فرمود: بیایید از این اموال به میزانی که نیاز دارید بردارید و این همان چیزی است که برای آن پیوند خویشاوندی را قطع می‏کردید و برای به دست آوردن آن مرتکب گناه شده، حتی به خون‏ریزی و قتل و جنایت دست می‏زدید... او به گونه‏ای در بخشش اموال سعه صدر و بزرگواری نشان خواهد داد که تا به آن روز کسی چنان رفتاری نداشته است».

حضرت مهدی(عج) پس از استقرار حکومت عدل جهانی تمام ویرانی‏های ناشی از حاکمیت طاغوت‏های ستمگر را آباد می‏سازد و اثری از خرابی و ویرانی باقی نخواهد گذاشت. راه‏ها و جاده‏ها را گسترش داده، مقررات خاص در این باره وضع خواهد فرمود. در روایتی از امام باقر علیه‏السلام نقل شده است که در زمان حکومت حضرت مهدی(عج) در روی زمین هیچ ویرانی نمی‏ماند مگر آنکه آباد می‏شود. همچنین در روایت آمده است که در آن هنگام راه‏های اصلی را بیش از پیش گسترش خواهند داد.

پاک‏سازی روی زمین از وجود ظالمان

یکی از رسالت‏های مهم حضرت مهدی(عج) پاک‏سازی زمین از لوث وجود ستمگران است؛ به طوری که برخی از یاران امام(عج) به علت ظاهربینی و ساده‏لوحی از شدت عمل حضرت نسبت به ستمگران تعجب می‏کنند؛ غافل از آنکه بدون از بین رفتن آنها عدل و داد در جامعه حاکمیت پیدا نمی‏کند؛ به عبارت دیگر مبارزه بی‏امان و قاطع آن حضرت با افراد متجاوز و ستمگر همانند انجام دادن عمل جراحی برای رفع غده خطرناک سرطانی در بدن است که از این طریق امکان پاک‏سازی همه جانبه جامعه فراهم می‏شود.

احیای احکام اسلام

حضرت شیوه درست بهره‏برداری از احکام را به مردم می‏آموزند و آن بخش از کتاب و سنت را که متروک و منزوی شده زنده می‏کنند. امام صادق علیه‏السلام در این باره می‏فرمایند: «خداوند اسلام را پس از خوار شدن بدو عزّت خواهد بخشید و پس از متروک ماندن احکام آن دوباره آن را زنده می‏کند و هرگونه بدعتی را به دست مهدی(عج) از بین خواهد برد و گمراهی را نابود و سنت‏های اصیل را زنده خواهد ساخت».

توسعه صنعت و فناوری

در روایات مربوط به وقایع دوران حکومت حضرت مهدی(عج) به مسائلی اشاره شده که هریک حکایت از پیشرفت فوق‏العاده فناوری و صنعت در آن زمان دارد. امام صادق علیه‏السلام می‏فرمایند: وقتی که قائم ما قیام کند، خداوند قدرت شنوایی و بینایی شیعیان ما را افزایش می‏دهد؛ به گونه‏ای که از فاصله دور او با شیعیانش سخن می‏گوید و آنان سخنش را می‏شنوند و حضرت را می‏بینند. پیامبر اکرم(ص) می‏فرمایند: در آن هنگام زمین در کمتر از یک چشم به هم زدن پیموده می‏شود؛ به گونه‏ای که اگر کسی از آنان بخواهد شرق یا غرب زمین را در ساعتی بپیماید این کار در کمترین زمان ممکن میسر خواهد بود.

زیارتها ودعاهای انتظار

سلام بر تو

در بخشی از زیارت آل یس آمده است:

... سلام بر تو ای پرچم برافراشته و ای دانش سرشار و ای رحمت و پناه گسترده خداوندی. سلام بر تو آن گاه که بر می‏خیزی و آن گاه که می‏نشینی. سلام بر تو آن گاه که قرآن می‏خوانی و به تفسیر آن می‏پردازی. سلام بر تو آنگاه که به نماز می‏ایستی و قنوت می‏خوانی و درود بر تو آن لحظه که به رکوع و سجده می‏روی. سلام بر تو در آن هنگام که به ستایش خدا و استغفار می‏پردازی. سلام بر تو در شامگاهان و صبحگاهان... سلام بر تو ای پیشوای ایمنی‏بخش. سلام بر تو ای مقدم بر خلق و ای کسی که آرزوی مشتاقانی... مولای من، نگون‏بختا کسی که با شما به مخالفت برخیزد و زهی سعادتِ آن که به طاعت شما گردن نهد!... مولای من، تو را دوست می‏دارم و از دشمنانت بیزارم. حق آن است که شما بپسندید و باطل آن است که شما ناپسند می‏دارید. کار نیک آن است که شما به آن امر کنید و کار زشت آن است که شما از آن باز دارید...

درود بر قیام کننده به عدل

بار پروردگارا، بر محمد بن حسن، امام زمان(عج)، که حجتت در روی زمین و جانشینت در شهرها و دعوت کننده خلق به راه تو و مجری عدالت و برانگیزاننده مردم به سوی اوامر توست درود بفرست. او دوست و سرپرست مؤمنان و نابودکننده کافران و روشن‏کننده تاریکی‏ها و آشکارکننده حق است... او رهبری خیرخواه، کشتی نجات و راهنمای هدایت و نور چشم مخلوقات و شایسته‏ترین فرد است که ردای امامت بر تن دارد و بینا کننده نابینایان است. او همان است که زمین را از عدل و داد پر می‏کند؛ همان‏گونه که پیش از آن از ستم لبریز می‏شود...

طلب یاری دین و دینداران

بارالها ولی و حجتت [مهدی(عج)] را یاری کن و به کمک او دینت را نصرت بخش و دوستان و شیعیانت را به واسطه او تأیید کن و ما را نیز از جمله آنان قرار ده.

خدایا وجود آن عزیز را از شرّ هر ظالم و طغیانگر، و بلکه از همه مخلوقاتت حفظ کن و از رسیدن هر ناگواری به او جلوگیری کن و به کمک او خاندان پیامبر را محفوظ بدار و عدل و داد را به دست توانای او حاکمیت بخش. او را با قدرت و عظمتت تأیید کن و یارانش را یاری و دشمنان و روی‏گردانان از نصرت او را به خودشان واگذار. پروردگارا جباران و ستمگران را به دست او درهم شکن. منافقان و ملحدان را به واسطه او نابود کن و زمین را به برکت ظهورش از عدل و داد لبریز ساز. بارالها، ما را از جمله یاران و شیعیان حقیقی او قرار ده...

دعای امام رضا علیه‏السلام برای امام زمان(عج)

پروردگارا، همان‏گونه که کار پیامبران و فرستاده‏های گرانقدرت را به سامان آوردی، کار خلیفه و بنده‏ات را نیز چنان که زیبنده و شایسته است به سامان آر. او را با فرشتگانت حفظ فرما و توانایی ببخش. برای او محافظان امینی که از روبرو و پشت سر مراقب او باشند تعیین کن. نگرانی و هراس او را به امنیّت و آرامش خاطر مبدل ساز... اجازه پیکار بر ضد دشمنانت و دشمنانش را به او عنایت فرما و مرا نیز از یاران وارسته و پاک‏باخته او قرار ده. به راستی که تو بر انجام دادن هر کاری قادر و توانایی.

طلب آمرزش گناهان شیعیان

سید بن طاوس نقل می‏کند امام مهدی(عج) در دعا برای شیعیان خود می‏فرمایند: پروردگارا شیعیان ما را در بهشت وارد کن و از دوزخ و آتش آن دورشان ساز و ایشان را مشمول غضبی که بر دشمنانمان روا می‏داری قرار نده.

دعا برای حفظ دین

امام مهدی(عج) در بخشی از دعای معروف به «صلوات بر پیامبر و آل پیامبر(ص)» چنین می‏فرمایند: پروردگارا، بر ولیّت که زنده کننده سنت تو و برپا دارنده فرمان تو و دعوت کننده به سوی توست درود فرست؛ بر او که حجّت و خلیفه و گواه تو بر بندگان است. پروردگارا پیروزی او را استوار و عمرش را طولانی کن و با طولانی شدن عمر با برکتش زمین را زینت بخش. خداوندا، او را از شرّ حسودان و نیرنگ بازان حفظ کرده، در پناه خویش مصونش دار. آرزوهای ستمگران را از او دور ساز و از دست سرکشان و طغیانگران رهایی‏اش بخش... پروردگارا، با ظهور او احکام به فراموشی سپرده شده دینت را از نو زنده ساز و احکام تغییر یافته را اصلاح کن تا دین تو به واسطه او دوباره طراوت و تازگی یابد و هیچ‏گونه شبهه و بدعت و باطلی به آن راه پیدا نکند.

درخواست نابودی باطل

حضرت مهدی(عج) در یکی از دعاهای معروف خود می‏فرمایند:

... پروردگارا [به نور آخرین حجتت] هر تاریکی را روشن و با استواری و پایداری او هر بدعتی را ریشه کن فرما و با توانایی او هر گمراهی را منهدم کن و هر سرکشی را درهم شکن و با شمشیر او هر آتشی را خاموش فرما و هر ظلمی را با عدالت او هلاک گردان و حکمش را بر هر فرمانی برتری ده و هر سلطه‏ای را از حکومتش دور ساز... بارالها، هرکس را که با او به ستیزه برخیزد خوار کن و هرکسی را که با او به دشمنی برخیزد نابود فرما و نیرنگ هر حیله‏گر و نیرنگ‏بازی را در حق او بی‏اثر ساز و هرکسی که حقّ آن حضرت را انکار کند یا امور مربوط به او را سبک بشمارد یا در صدد خاموش کردن نور او باشد و تلاش کند تا نام و یاد او به فراموشی سپرده شود محو و نابود کن.

دعای دوران غیبت حضرت مهدی(عج)

حضرت مهدی(عج) در حقّ خود چنین دعا می‏کنند:

پروردگارا مرا از دیدگان دشمنانم پنهان ساز و بین من و دوستانم جمع کن. آنچه از احکام دین تو درگذشته به فراموشی سپرده شده است به دست من زنده ساز. ظهورم را نزدیک کن و رهایی از غیبت را بر من سهل و آسان فرما... آن گاه که اجازه ظهور به من دادی مرا با لشکریان پیدا و پنهانت یاری کن و مرا در به پاداشتن احکامت موفق بدار و بر تمام کسانی که از حد تو تجاوز می‏کنند پیروز ساز. حق را پیروز و باطل را نابود کن. به درستی که باطل نابودشدنی است. به یاران و شیعیانم آنچه ایشان را خوشنود می‏سازد و بر پشتیبانی‏شان می‏افزاید، عطا کن. به حق رحمتت، ای مهربان‏ترین مهربانان، آنها را در پناه خود قرار ده.

درخواست ظهور

در دعای ندبه که منصوب به امام صادق علیه‏السلام است آمده است:

کجاست آن بقیة‏الله که از عترت هدایتگر بیرون نیست؟ کجاست آن عزیزی که برای ریشه کن ساختن دنباله ستم و ستمگری آماده شده است؟ کجاست آن که انتظار می‏رود با ظهور و قیام خود، کژی‏ها را برطرف سازد؟ کجاست آن حجت الهی که برای احیای مجدد احکام واجب و مستحب ذخیره شده است؟ کجاست آن که در نابود کردن اساس ستم و تجاوز امیدها به اوست؟ کجاست آن که برای زنده کردن کتاب خدا و حدود آن در نظر گرفته شده است؟ کجاست آن زنده کننده نشانه‏های دین؟ کجاست درهم شکننده شوکت و عظمت تجاوزگران؟ کجاست خراب کننده بناهای شرک و نفاق؟ کجاست نابود کننده اهل فسق و گناه و کجاست ریشه کن کننده اهل عناد و گمراهی و کجاست عزت دهنده دوستان و خوار کننده دشمنان؟

دعا برای نصرت و پیروزی حقّ

امام صادق علیه‏السلام می‏فرمایند:

بارخدایا، به برکت وجود آن حضرت حق را پایدار کن و باطل را از میان بردار و دوستانت را به یاری او به دولت و سلطنت برسان و دشمنانت را به دست او خوار کن.

خداوندا، بین ما و او چنان پیوندی برقرار کن که در بهشت با پدران او هم‏نشین شویم... ما را یاری کن تا موفق به ادای حقوق او شویم و همواره در پیروی از او اهتمام داشته باشیم و از نافرمانی‏اش اجتناب کنیم... خداوند به برکت او نماز ما را قبول کن و گناهانمان را بیامرز و دعاهایمان را مستجاب و روزی‏مان را فراخ ساز و همّ و غمّ ما را چاره کن و حاجت‏هایمان را برآور. با وجه کریم خود به ما توجه کن و تقرّب ما را به آن حضرت بپذیر.

درخواست یاری برای اسلام و مؤمنان

امام زمان(عج) دعایی برای شیعیان نوشته‏اند و به آنها دستور داده‏اند که در شب‏های ماه رمضان آن را بخوانند در بخشی از این دعا که به دعای افتتاح معروف است چنین آمده است:

پروردگارا، بر ولی امرت درود فرست؛ بر قائمی که جهانیان در آرزوی او به سر می‏برند؛ بر آن عادلی که همه منتظر اویند. او را با فرشته‏های مقرّبت حمایت کن و با روح‏القدس تأیید بفرما... خداوندا، او را دعوت کننده به کتابت و قیام کننده به ترویج و تبلیغ دینت و خلیفه خود در زمین قرار ده؛ همان‏گونه که امامان پیش از او را خلیفه خود قرار دادی و ترس او را به امن و ایمنی بدل فرما.

بارالها او را عزّت بخش و به واسطه او مؤمنان را عزیز کن او را یاری فرما و با او مؤمنان را یاری کن و به او نصرت کامل و عزت عطا فرما.

با دست توانای او دین اسلام و سنت پیامبر اکرم(ص) را به گونه‏ای آشکار ساز که از ترس کسی، چیزی از حق و حقیقت مخفی نماند.

آرزوی تحقق دولت موعود جهانی

حضرت مهدی(عج) در دعایی می‏فرمایند: بارالها، ما از تو امید تحقق دولت کریمه‏ای را داریم که در سایه آن اسلام و مردم مسلمان به عزّت و عظمت دست یابند و نفاق و اهل نفاق در آن دولت خوار و ذلیل شوند. خداوندا، ما را در آن دولت از دعوت کنندگان به سوی تو و پیشوایان راه هدایت قرار بده. به یاری امام زمان(عج) کرامت دنیا و آخرت را نصیب ما فرما. توفیق عمل به آنچه از حقّ که به ما شناساندی به ما عطا کن... پروردگارا، به برکت وجود آن امام همام پریشانی‏های ما را برطرف کن و پراکندگی امورمان را به اصلاح و تفرقه و گسیختگی ما را به وحدت و یکدلی تبدیل فرما. کمیِ ما را را به بیشی و خواری‏مان را به عزّت تبدیل کن و کمبودهایمان را برطرف ساز.

در بخشی از دعای روز عید فطر

ابوحمزه ثمالی از امام باقر علیه‏السلام نقل کرده که فرمودند: در روز جمعه و عید فطر و قربان، در موقع رفتن برای نماز این دعا را بخوانید: خداوندا، رو به سوی تو کردم... بر آن ولیّت که در انتظار امر ظهور تو به سر می‏برد و مورد انتظار دوستانت می‏باشد. درود فرست. خداوندا پراکندگی و نابسامانی‏های ما را به یاری ولی خود به انسجام و یکدستی تبدیل کن و ستم را به دست توانای او ریشه‏کن ساخته، عدالت را حاکمیت بخش. زمین را با عمر طولانی و بابرکت او زینت بخش و با یاری‏ات او را تأیید بفرما. همه کسانی را که یاری کننده این خاندانند نصرت عطا کن و کسی که خواری و شکست این خاندان را بخواهد خوار فرما و مخالفان و خیانت کنندگان به این خاندان را نابود کن...

دعا برای حفظ ایمان و عقاید

از جمله دعاهایی که از قول امام زمان(عج) و از طریق عثمان بن سعید عمری نقل شده، دعای خاص دوره غیبت است. در قسمتی از آن دعا آمده است: پروردگارا، دیدار ولی خودت را آشکار کن... و ما را از جمله کسانی قرار ده که چشم‏های آنها به دیدار حضرتش روشن می‏شود. ما را به خدمت موفق ساز و در حال پایبندی به ولایت و اهداف او بمیران و در خدمت او محشورمان کن. خداوندا، او را از شرّ هرآنچه آفریده‏ای در پناه خود حفظ کن. بارالها، عمر او را طولانی فرما... خداوندا با طولانی شدن دوره غیبتش یقینمان را زایل مکن و یادش را از ذهنمان خارج مساز و انتظار و ایمان به او و یقین داشتن به ظهورش و دعا برای حضرتش را از ما مگیر. باورمان را در مورد آن حضرت همانند باورمان به وحی و آنچه بر پیامبرت نازل فرموده‏ای استوار ساز.

سخنان حضرت مهدی(عج)

زمان و علامت ظهور

برای ظهور امام زمان(عج) وقت خاصی تعیین نشده و همواره در سخنان پیامبراکرم(ص) و ائمه اطهار علیهم‏السلام از گمانه‏زنی در این زمینه نهی شده است؛ چرا که مشیت الهی آن است که زمان دقیق این واقعه مبارک، برای مصلحتی که در آن هست؛ از همگان مخفی باشد. البته برای ظهور علامت‏های بسیاری در روایات ذکر شده است ولی هیچ‏کدام از آنها وقت خاص ظهور را مشخص نمی‏سازد. در توقیعی که از سوی امام زمان(عج) خطاب به علی بن محمد سمری، آخرین نایب خاص دوره غیبت صغری، صادر شده آمده است: دوره‏ی غیبت کبری آغاز شد و ظهور واقع نخواهد شد مگر وقتی که خداوند متعال اجازه دهد و این کار هم بعد از زمانی بسیار طولانی ـ آن وقت که قلب‏ها قساوت پیدا کرد و زمین از ستم پر شد ـ به وقوع خواهد پیوست.

راه نجات

بی‏شک در طول زمان، برخی شبهات فکری و اعتقادی رخ می‏نماید که بر اثر نبود دقت و تأمل لازم عده‏ای را به بیراهه می‏کشاند در چنین هنگامی وجود معیاری که انسان را از انحراف باز دارد بسیار ضروری است. زمانی در بین گروهی از اندیشمندان شیعه در بحث‏های کلامی اختلاف پدید آمد. از ناحیه امام عصر(عج) توقیعی صادر شد که در بخشی از آن چنین توصیه شده بود: از راه راست منحرف نشوید و مقصد و جهت‏گیری خودتان را از طریق دوستی ما اهل‏بیت به سوی سنت و سیره روشن قرار دهید. تقوای الهی پیشه کنید و از رهنمودهای ما پیروی کنید.

مطرود ائمه اطهار علیهم‏السلام

در بسیار از دعاها و زیارات از ائمه اطهار علیهم‏السلام به عنوان صراط و میزان یاد می‏شود. از این رو رضایت ائمه اطهار حکایت از رضایت خداوند دارد. همچنان که اگر عملکرد کسی مورد تأیید آن بزرگواران نباشد بی شک مورد پسند خدا و رسول نیز نخواهد بود. در یکی از سخنان حضرت بقیة‏الله(عج) در این باره آمده است: هر که ما از او بیزاری بجوییم خدا و فرشتگان او و همه پیامبران الهی و اولیایش نیز از او بیزاری می‏جویید.

شکوه از مردم

امام زمان(عج) در شکوه از مردمی که بر اثر سستی و بی‏توجهی به دین از مسیر هدایت منحرف و دچار فتنه‏ها می‏شوند چنین می‏فرمایند: چگونه این مردم در فتنه افتاده، در وادی سرگردانی گام بر می‏دارند و گاهی به چپ و گاهی به راست می‏روند؟ از دین خود دست بر می‏دارند یا دچار تردید می‏شوند یا گاهی حتی با حقّ به دشمنی می‏پردازند. اینان یا آنچه در روایات و اخبار صحیح آمده درک نکرده‏اند، یا اگر درک کرده‏اند خود را به فراموشی می‏زنند...

سفارش به استغفار

گناهان همچون سم سلامت روح انسان را به خطر می‏اندازند. هرگاه انسان در نتیجه فریب نفس اماره یا وسوسه‏های شیطان و غفلت‏هایی که بر اثر مشغول شدن به دنیا و زینت‏های آن پیش می‏آید دچار گناه شود، لازم است هرچه زودتر از طریق توبه و استغفار نسبت به تدارک گذشته و برطرف ساختن آثار سوء گناه اقدام کند؛ به امید آن که مشمول رحمت و غفران الهی قرار گیرد. امام عصر(عج) در پاسخ به حسن بن فضل یمانی که مرتکب خطایی شده بود و با ارسال نامه‏ای از آن حضرت عذرخواهی کرده بود، نوشتند: هرگاه از گناه و اشتباهی که مرتکب شده‏ای به درگاه خداوند متعال استغفار کنی، خداوند آن را می‏بخشد.

آثار بخل و یاری نکردن نیازمندان

حضرت مهدی(عج) درباره کسانی که به رغم برخورداری از نعمت‏های الهی، از رسیدگی به وضع محرومان خودداری می‏کنند فرموده است: هرکس که خداوند به او نعمت‏هایی عنایت کرده و از رسیدگی به وضع آن دسته از افراد که درباره آنها سفارش شده بخل ورزد، در دنیا و آخرت در زمره زیانکاران قرار خواهد گرفت.

راه عاقبت به خیری

از آرزوهای مهم تک تک افراد آن است که در زندگی به گونه‏ای رفتار کنند که عاقبت نیکی داشته باشند. در این زمینه رهنمودهای بسیاری از اولیای الهی نقل شده است که بی شک رعایت آنها انسان را به سعادت واقعی و عاقبت بخیری موفق می‏سازد. حضرت مهدی(عج) در این‏باره می‏فرمایند: شیعیان ما وقتی به فرجام نیک دست می‏یابند که از گناهانی که خداوند نهی کرده به طور کامل دوری کنند و هیچ‏یک از آنها را مرتکب نشوند.

اوّلین سخن امام زمان علیه‏السلام در زمان ظهور

مرحوم شیخ صدوق نقل می‏کنند وقتی که امام زمان(عج) ظهور کنند در حالی‏که به دیوار کعبه تکیه کرده‏اند ابتدا این آیه را قرائت خواهند کرد:بَقیة اللّه خیر لَکُمْ اِنْ کُنْتم مؤمنین؛ بقیة اللّه برای شما بهتر است اگر اهل ایمان باشید.

آن گاه خواهند فرمود منم بقیّة‏الله و حجت خدا و خلیفه و جانشین او برای شما. نقل شده است از آن زمان به بعد هرکس که خدمت حضرت مهدی(عج) می‏رسد به آن حضرت با عبارت: السّلام علیک یا بقیّة‏الله؛ سلام بر تو ای بقیّة‏اللّه؛ سلام خواهد داد.

امام مهدی(عج)درقرآن

پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار علیهم‏السلام این مفسّران حقیقی قرآن، آیات فراوانی را به امام زمان(عج)، تفسیر و تأویل یا بر آن تطبیق داده‏اند که به برخی از آنها اشاره می‏شود:

و ما اراده کردیم برآنان که در زمین مستضعف واقع شدند، منّت بگذاریم و آنان را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم.

از علی بن ابی‏طالب علیه‏السلام در تأویل این آیه رسیده است که: مراد از مستضعفان، خاندان پیامبر(ص) است که خداوند، سرانجام مهدی این خانواده را بر می‏انگیزد و آنان را بدو به عزت و شکوه می‏رساند و دشمنانشان را خوار و بی‏مقدار می‏کند.

خداوند به کسانی از شما که ایمان آورند و کارهای شایسته انجام دهند، وعده داده است که آنان را در روی زمین به حاکمیّت برساند.

امام سجّاد علیه‏السلام در توضیح این آیه فرمودند: به خدا سوگند، این مؤمنان شایسته‏کردار، شیعیان ما اهل‏بیت‏اند. خداوند این نوید و وعده مبارک را به دست بزرگ‏مردی از خاندان ما تحقق خواهد بخشید، که او، مهدیِ این امّت است.

به راستی، ما پس از نوشتن در ذکر (همه کتاب‏های آسمانی یا تورات) در زبور داود نیز نوشتیم که بندگان نیکوکار من، ملک زمین را به ارث خواهند برد.

امام باقر علیه‏السلام در تفسیر این آیه می‏فرمایند: مراد از آنها، اصحاب حضرت مهدی(عج) در آخرالزمان است.

او خدایی است که رسولش را با دین حقّ فرستاد، تا او را بر همه‏ی آیین‏ها پیروز کند. هرچند که مشرکان، این کار را نپسندند.

ابوبصیر از امام صادق علیه‏السلام درباره این آیه پرسید. آن‏حضرت در پاسخ فرمودند: به خدا سوگند، تأویل این آیه هنوز واقع نشده است. ابوبصیر می‏پرسد: فدایت گردم، تأویل این آیه چه هنگامی تحقق خواهد یافت؟ امام صادق علیه‏السلام می‏فرمایند: آنگاه که قائم آل محمد(عج) به اراده الهی قیام کنند. هنگامی که آن حضرت قیام کردند، از شرک و شرک‏گرایی، اثری نخواهد ماند و دین حق بر همه آیین‏ها چیره خواهد شد.

بدانید خداوند زمین را پس از مردنش، زنده خواهد ساخت.

امام باقر علیه‏السلام در توضیح این آیه می‏فرمایند: خداوند متعال، زمین را پس از آنکه اهل آن کفر بورزند، به دست حضرت قائم(عج) زنده خواهد کرد. حضرت باقر علیه‏السلام در روایت دیگری، در این‏باره می‏فرمایند: منظور از مردن زمین، کفر ورزیدن اهل آن است. خداوند، آن را به یاری حضرت قائم(عج) زنده خواهد کرد؛ یعنی عدالت را در آن استقرار خواهد بخشید.

...و کسی که مظلومانه به قتل برسد، ما به ولّی او، تسلط بر قاتل را داده‏ایم (یا دیه بگیرد یا قصاص کند یا درگذرد). پس آن که در مقام قتل و خونریزی، اسراف نکند، از جانب ما، منصور و مؤید خواهد بود.

امام باقر علیه‏السلام در تبیین مضمون این آیه می‏فرمایند: مراد از قُتِل مظلوما حسین بن علی علیه‏السلام است که مظلومانه کشته شد و اولیای خون آن حضرت، ماییم. هنگامی که قائم ما قیام کند، خون امام حسین علیه‏السلام را خواهد خواست... و انه کان منصورا؛ یعنی جهان به پایان نخواهد رسید، تا انتقام این خون به دست مردی از خاندان رسول صلی‏الله‏علیه‏و‏آله گرفته شود. مردی که جهان را از قسط و عدل پر خواهد کرد، همان‏گونه که پیش از آن، از ستم لبریز می‏شود.

بقیة‏الله (ذخیره الهی) برای شما مردم ـ اگر مؤمن باشید ـ از هر چیزی و هر کسی، بهتر است.

مرحوم طبرسی در کتاب احتجاج از علی بن ابی‏طالب علیه‏السلام روایت می‏کند که: بقیة‏الله یعنی مهدی(عج)، که پس از سپری شدن دوره‏ای طولانی، خواهد آمد و زمین را از عدل پرخواهد ساخت، همان‏گونه که از ستم پر می‏شود.

امام باقر علیه‏السلام می‏فرمایند: هنگامی که حضرت مهدی(عج) قیام کنند، به دیوار کعبه تکیه می‏کنند. آنگاه، نخستین سخنی که بر زبان جاری می‏سازند، عبارت است از آیه بقیة اللّه خیرلکم ان کنتم مؤمنین. از آن پس، هر مسلمانی که به آن‏حضرت سلام می‏دهد، از این عبارت استفاده خواهد کرد: السلام علیک یا بقیة‏اللّه فی ارضه.

آن کیست که دعای بیچاره مضطر را به اجابت می‏رساند و رنج و اندوه را برطرف می‏سازد و شما را جانشینان بر روی زمین قرار می‏دهد.

از امام صادق علیه‏السلام روایت شده است: این آیه درباره قائم آل محمد صلی‏الله‏علیه‏و‏آله نازل شد. به خدا سوگند، اوست که هنگام قیام، در مقام ابراهیم، دو رکعت نماز می‏خواند و دست به دعا برمی‏دارد. آنگاه، خداوند، دعای او را اجابت می‏کند و ناراحتی‏اش را می‏زداید و او را خلیفه خود در زمین قرار می‏دهد.

کسانی که اگر آنها را در زمین ساکن کردیم، نماز را بر پا می‏دارند و زکات می‏دهند و امر به معروف و نهی از منکر می‏کنند.

امام باقر علیه‏السلام می‏فرمایند: این آیه متعلق به خاندان محمد صلی‏الله‏علیه‏و‏آله است؛ یعنی دوازدهمین امام، حضرت مهدی موعود(عج) و یاران ایشان که خداوند، آنها را در شرق و غرب جهان، جای می‏دهد و دین اسلام را چیره می‏کند و هر بدعت باطلی را به یاری او و یارانش محو می‏کند.

الم. این کتاب که هیچ تردیدی در آن نیست، مایه هدایت پرهیزکاران است؛ آنانی که به غیب ایمان آورده‏اند، نماز را برپا می‏دارند و از آنچه به آنها روزی کرده‏ایم، انفاق می‏کنند.

یحیی بن ابی‏القاسم می‏گوید: از امام صادق علیه‏السلام درباره این آیات پرسیدم. آن حضرت در پاسخ فرمودند: مراد از متقیان، شیعیان علی بن ابی طالب علیه‏السلام اند و غیب، هم همان حجّت غائب است. و در جای دیگر، امام صادق علیه‏السلام در این باره می‏فرمایند: یؤمنون بالغیب؛ یعنی ایمان بیاورند به قیام قائم(عج).

پس به کارهای نیک سبقت گیرید. هرجا که باشید، خداوند همه شما را گرد خواهد آورد.

ابوخالد می‏گوید: امام باقر در تفسیر این آیه فرمودند: در کارهای نیک از یکدیگر پیشی گیرید؛ یعنی به ولایت چنگ بزنید. مراد از این فرمایش خداوند که هرجا باشید، همه شما را گرد خواهد آورد، اصحاب حضرت قائم(عج)اند که شمارشان سیصد و اندی نفر است. به خدا سوگند، امّت معدود که در آیات قرآن ذکر شده است، ایشانند... آنها همانند ابرهای پاییزی در یک ساعت (از سرتاسر عالم) جمع خواهند شد.

سوگند به عصر که انسان در زیانکاری است. مگر آنان که ایمان آورده‏اند و کارهای نیک انجام می‏دهند و یکدیگر را به حق و پایداری سفارش می‏کنند.

مفضل بن عمر از تفسیر این سوره پرسید. امام صادق علیه‏السلام این‏گونه پاسخ دادند: سوگند به عصر؛ یعنی عصر قیام حضرت قائم(عج). و انسان در زیانکاری و خسران است؛ یعنی دشمنان ما اهلبیت در زیانند. مگر کسانی که ایمان آورند؛ یعنی آن که به آیات خدا ایمان آورند... یکدیگر را به حق سفارش کنند؛ یعنی به امامت سفارش کنند. یکدیگر را به صبر و پایداری توصیه کنند؛ یعنی در دوران غیبت امام زمان(عج)، مردم را به پایداری در اعتقادات تشویق می‏کنند.

مهدی(عج)درسخنان اهل بیت (ع)

1 ـ پیامبر اکرم(ص)

ـ رسول خدا(ص) فرمودند: بشارت می‏دهم شما را به مهدی. او در میان امّت من مبعوث خواهد شد و این زمانی است که مردم دچار تفرقه، تزلزل و گرفتاری شده‏اند. او زمین را از عدل و داد پرخواهد ساخت همان‏گونه که پیش از آن از ستم پر می‏شود. ساکنان زمین و آسمان از وجود او خشنود خواهند شد.

ـ رسول خدا(ص) در حالی که با دست مبارک خود به امام حسن علیه‏السلام و امام حسین علیه‏السلام اشاره می‏کردند خطاب به مردم فرمودند: «قسم به خدایی که مرا به حق به پیامبری مبعوث کرد، مهدی این امت از نسل این دو فرزند من است. وقتی دنیا دچار هرج و مرج و فتنه‏ها از هر طرف آشکار و راه‏ها ناامن شد و مردم به چپاول و غارت یکدیگر پرداختند و بزرگتر به کوچکتر رحم نکرد و در مقابل، کوچکتر هم احترام بزرگتر را نگاه نداشت، خداوند در چنین وضعی از نسل این دو (امام حسن علیه‏السلام و امام حسین علیه‏السلام ) فردی را بر می‏انگیزد که دژ گمراهی را فتح کرده، دل‏های نفوذناپذیر را تحت نفوذ خود قرار می‏دهد. او در آخرالزمان برای احیای شریعت قیام می‏کند، همان‏گونه که من در اول بعثت برای ترویج و تحکیم دین الهی مبعوث شدم.

2 ـ حضرت علی علیه‏السلام

ـ روزی علی بن ابیطالب علیه‏السلام در معرفی شخصیت و منزلت حضرت مهدی(عج) مطالبی بیان کردند و از جمله فرمودند:

صاحب الامر از فرزندان من است... او قلّه شرف و بزرگواری عرب و اقیانوس بی‏کران کرامت بشر و برگزیده تبار خویش است. اگر رگبار مرگ فرو ریزد لحظه‏ای هراس به دل راه نمی‏دهد. اگر همه پیروان مؤمنش در محاصره دشمن قرار گیرند از خود ناتوانی نشان نمی‏دهد. در مبارزه با شجاع‏ترین افراد عقب نشینی نمی‏کند. او سلحشورِ همیشه پیروز است... هنگام بخشش دست بخشنده پروردگار عالم است. بلندترین قله جهان در برابر عظمت او کوچک و بی‏ارزش به شمار می‏رود. کوه‏های بلند در برابر بزرگواری او سست است. او دژ و پناهگاه محکمی است. دانشش از همه بیشتر و لطف و مرحمتش در همه جا گسترده است. پروردگارا، بیعت او را پایان بخش اندوه‏ها قرار ده.

ـ مولی الموحدین علی علیه‏السلام قائم آل محمد(عج) را این‏گونه توصیف می‏کنند: «قائم ما اهل بیت برای افرادی که خواستار هدایتند کفایت می‏کند و برای آنانی که می‏خواهند عبرت بگیرند عبرت است و برای آن دسته‏ای که کبر و نخوت می‏ورزند عذابی جانکاه است».

3 ـ امام حسن علیه‏السلام

امام حسن علیه‏السلام در توصیف دوران حکومت حضرت مهدی(عج) می‏فرمایند: «در دولت مهدی(عج) زمین برکات خود را ظاهر می‏کند و آسمان نیز برکاتش را بر آن حضرت فرو می‏فرستد. تمام گنج‏های پنهان در دل زمین در دوران حکومت او آشکار می‏شود و امام عصر(عج) تمام سرزمین‏های بین مشرق و مغرب عالم را مالک می‏شود. خوشا به حال کسی که روزگار خوش و مسعود فرمانروایی او را درک کند و به رهنمودهای حیات‏بخش او گوش کرده، از آنها به طور کامل تبعیت کند».

4 ـ امام حسین علیه‏السلام

ـ امام حسین علیه‏السلام می‏فرمایند: نهمین فرزند من قائم به حق است. خداوند متعال بدو زمین مرده را زنده می‏کند. احکام دین خود را به دست آن حضرت آشکار خواهد ساخت و حق را پیروزی خواهد بخشید؛ هرچند مشرکان از این کار خوششان نیاید».

ـ در اشاره به دشواری‏های دوران غیبت امام زمان(عج)، حضرت سیدالشهدا علیه‏السلام می‏فرمایند: «برای مهدی دوره غیبتی هست که در آن زمان گروهی از دین برخواهند گشت؛ اما عده دیگر علی‏رغم همه سختی‏ها در اعتقاد خود ثابت قدم خواهند ماند. دشمنان از روی شماتت و تمسخر، به این دسته خواهند گفت: اگر راست می‏گویید این وعده ظهور امام که به شما داده‏اند کی واقع می‏شود؟ آگاه باشید افرادی که در چنان وضعی بردباری را پیشه خود می‏سازند، همانند آن دسته از مجاهدانی هستند که در رکاب پیامبر اکرم(ص) مشغول جهاد باشند».

5 ـ امام باقر علیه‏السلام

ـ حضرت امام باقر علیه‏السلام می‏فرمایند: او [حضرت مهدی(عج)] مولودی است که قیامش در آخرالزمان واقع خواهد شد. او مهدی آل محمد(عج) است. برای او دوره غیبتی پیش خواهد آمد که در آن زمان گروهی از مردم دچار گمراهی می‏شوند و گروهی نیز ثابت‏قدم خواهند ماند. آن گاه حضرت خطاب به راوی می‏فرمایند: خوشا به حال تو اگر او را دریابی و خوشا به حال هرکسی که حضور او را درک کند.

ـ وقتی که قائم قیام کند با مقاومت مردم نادان، بیش از مقاومت نادان‏های زمان جاهلیت در برابر رسول خدا، روبرو می‏شوند. حضرت در تبیین این مسئله می‏افزایند: رسول خدا(ص) با نادان‏هایی روبرو شد که سنگ یا چوب تراشیده را عبادت می‏کردند ولی حضرت قائم با نادان‏هایی روبرو می‏شود که قرآن را تأویل می‏کنند و بدان استدلال می‏کنند. سپس فرمود: به خدا سوگند عدل او در خانه‏های آنها می‏رود چنانکه گرما و سرما به درون خانه‏هاشان می‏رود.

6 ـ امام صادق علیه‏السلام

حضرت امام صادق علیه‏السلام می‏فرمایند: قائم پنجمین امام از نسل فرزندم موسی است. او فرزند بهترین بانو است. غیبتی در پیش دارد که اهل باطل در آن به تردید می‏افتند. بعد از آن خدا او را ظاهر می‏سازد و سرتاسر روی زمین به نور خدا روشن شده، احدی در برابر غیر خداوند متعال کرنش نخواهد کرد و تمام گوشه و کنار عالم محل عبادت خدا خواهد شد و تنها دین، دین توحید خواهد بود؛ هرچند که مشرکان از این کار خرسند نباشند.

7 ـ امام کاظم علیه‏السلام

امام کاظم علیه‏السلام می‏فرمایند: هنگامی که پنجمین فرزند وصی هفتم از دیدگان ناپدید شود، نگران دینتان باشید. مواظب باشید تا کسی نتواند شما را در دینتان دچار انحراف کند. بی‏تردید برای او دوره غیبتی در پیش است که در آن بسیاری از افراد از اعتقاد به آن حجت الهی برخواهند گشت. این آزمونی الهی است که خداوند بدان شما را آزمایش خواهد کرد.

8 ـ امام جواد علیه‏السلام

حضرت عبدالعظیم حسنی می‏گوید: روزی به خدمت مولایم حضرت امام جواد علیه‏السلام رسیدم تا درباره قائم آل محمد(عج) از ایشان سؤالاتی بپرسم؛ اما به محض آنکه به خدمت آن‏حضرت رسیدم بدون آنکه چیزی بپرسم فرمودند:

ای اباالقاسم، قائم ما آل محمّد، همان مهدی است که در دوران غیبتی که خواهد داشت، در انتظار او به سر بردن و در زمان ظهورش از او پیروی کردن واجب است. او سومین نفر از نسل من است. سوگند به خدایی که محمد(ص) را به پیامبری مبعوث کرد و مقام امامت را به ما اختصاص داد، اگر از دنیا فقط یک روز باقی مانده باشد، خداوند آن روز را به اندازه‏ای طولانی خواهد ساخت که مهدی قیام کند و زمین را بعد از آنکه از ظلم پر شده است از عدل پر سازد.

9 ـ امام هادی علیه‏السلام

وقتی مادر امام مهدی(عج) برای اوّلین بار به خدمت امام هادی علیه‏السلام رسیدند، حضرت هادی علیه‏السلام خطاب به ایشان فرمودند: بشارت باد تو را به فرزندی که سلطان و فرمانروای شرق و غرب عالم خواهد شد و زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد.

10 ـ امام زمان علیه‏السلام

حضرت مهدی(عج) خطاب به یکی از شیعیان که به خدمتشان مشرّف شده بودند این‏گونه خود را معرفی می‏کنند: من قائم آل‏محمد(عج) هستم که در آخرالزمان با این شمشیر قیام می‏کنم و اساس ظلم و تعدی را از میان برمی‏دارم و زمین را پس از آنکه از ستم پرشده از عدل و داد پر خواهم ساخت.

مهدی(عج)درنگاه عالمان اهل سنت

ابن اثیر

ابن اثیر، صاحب کتاب مهم النّهایة فی غریب الحدیث و متوفای سال 606، درباره مهدی قائم آل محمد(ص) می‏نویسد: مهدی یعنی کسی که خداوند راه حق را به او نشان داده است و همین کلمه مهدی نام آن کسی است که پیامبر اکرم(ص) مژده داده است که در آخرالزمان خواهد آمد. در حدیث آمده است که در روزگار مهدی گذشت زمان بسیار سریع به نظر خواهد رسید و یک سال همچون یک ماه به نظر خواهد آمد.

ابن کثیر دمشقی

حافظ عمادالدین ابن کثیر، عالم بزرگ اهل سنت و متوفای سال 774 ق، در کتاب نهایة البدایة فی الفتن والملاحم می‏نویسد: دوران مهدی روزگار فراوانی نعمت‏ها خواهد بود. در آن زمان میوه‏ها زیاد و کشتزارها پربار می‏شوند. ثروت و دارایی افراد فزونی می‏گیرد و دین استواری خود را باز می‏یابد و حکومت پایدار و دشمنان سرکوب و نعمت‏ها ماندنی می‏شوند.

ابن خلدون

ابن خلدون از بزرگان حکما و مورخان اهل سنت است. وی علاوه بر مقدمه معروف تاریخ، یک کتاب مهم تاریخی به نام کتاب العِبَر و دیوان المبتدا و الخبر فی ایام العرب و العجم و البربر را از خود به یادگار گذاشته است. وی درباره حضرت مهدی(عج) چنین می‏نویسد: در بین مسلمانان در همه عصرها مشهور این است که به یقین در آخرالزمان فردی از خاندان نبوّت ظهور می‏کند و دین را مدد می‏رساند و عدل را در سرتاسر عالم گسترش می‏دهد و مسلمانان از او پیروی می‏کنند. به کمک آنها همه کشورهای اسلامی را تحت سلطه حکومت خود در می‏آورد و این شخصیت بزرگ مهدی نام دارد.

ابوالحسن رازی

عالم بزرگ اهل سنت ابوالحسن رازی، از منجّمان قرن چهارم و متوفای 376 ق و صاحب کتاب‏های الکواکب الثابتة، مرآت الاسرار و کتاب التذکرة در توصیف حضرت مهدی(عج) می‏نویسد: ذکر آن آفتاب دین و دولت، آن هادی ملت و دولت، آن قائم پاک احمدی، امام بر حق ابوالقاسم م ـ ح ـ م ـ د بن الحسن المهدی(رضی‏الله‏عنه): وی امام دوازدهم از ائمه اهل‏بیت است. مادرش نرجس نام داشت. ولادتش در شب جمعه پانزدهم شعبان واقع شد. او در کنیت و نام با حضرت رسالت‏پناهی موافقت دارد و القاب شریفش مهدی و حجّت و قائم و منتظر و صاحب‏الزمان و خاتم اثناعشر است. صاحب‏الزمان در وقت وفات پدر خود امام عسکری پنج‏ساله بودند.

محمد سفارینی

عالم بزرگ اهل سنت، محمد سفارینی، متوفای 1188 در کتاب لوامع الانوار البهیه و سواطع الاسرار الاثریة می‏نویسد: سخن درباره مهدی فراوان است. برخی مهدی را کسی جز عیسی علیه‏السلام ندانسته‏اند. ولی این سخن نادرست است؛ زیرا درباره قیام مهدی روایات در حدّ متواتر معنوی است. از مجموع روایات، نسبت به ظهور مهدی علم قطعی حاصل می‏شود و بر این اساس ایمان و اعتقاد به ظهور مهدی از اعتقادات خدشه‏ناپذیر اهل‏سنت و جماعت به حساب می‏آید.

صدیق حسن قنوجی

عالم بزرگ اهل تسنن صدیق حسن قنوجی در کتاب الاذاعة لما کان و ما یکون بین یدی الساعة می‏نویسد: تردیدی نیست که مهدی در آخرالزمان قیام می‏کند؛ بی‏آن که ماه و سال خروج او معین باشد. مردم نسل اندر نسل بر این امر اتّفاق نظر دارند و نظر کسان اندکی که مسئله مهدی را باور ندارند، در این میان بی‏ارزش و اعتنا نکردنی است؛ زیرا شک در این فاطمی‏نسب و موعود منتظر ـ که با دلایل استوار به اثبات رسیده است ـ معنا ندارد و انکار آن با وجود نصوص فراوان و مشهور گستاخی بزرگی می‏نماید.

عبدالرزاق کاشانی

عبدالرزاق بن احمد کاشانی، از عرفای بنام اهل تسنن و متوفای 730 ق و صاحب آثاری چون شرح فصوص‏الحکم ابن عربی و تحفة الاخوان فی خصائص الفتیان ، درباره مهدی قائم آل محمد(عج) چنین می‏نویسد: چنان که مبدأ و مظهر آن آدم صفی‏اللّه است و قطب آن ابراهیم خلیل و خاتم آن محمد(ص) حبیب‏اللّه است، مبدا فتوّت هم ابراهیم و قطب آن امیرالمؤمنین علیه‏السلام علی و خاتم آن محمد مهدی(عج) می‏باشد که خاتم ولایت است.

قرمانی دمشقی

دمشقی در کتاب اخبار الدول و آثار الأُوَل می‏نویسد: دانشمندان بر این عقیده اتفاق دارند که مهدی همان قیام کننده در آخر زمان است و اخبارظهور وی را تأیید می‏کند. ظلمت و تاریکیِ روزگاران با ظهور او به روشنایی بدل خواهد شد و با دیدن رویش ظلمت‏های شب تاریک جای خود را به صبح راستین خواهد داد و پرتو عدالتش سراسر جهان را تابناک‏تر از ماه تمام نورافشانی خواهد نمود.

ابوالحسن السمهودی

عالم بزرگ اهل سنت، سمهودی، متوفای 911 ق می‏گوید: از اخبار به اثبات رسیده چنین برداشت می‏شود که او ـ یعنی مهدی ـ از فرزندان فاطمه است. «ابوداود» می‏گوید: او از فرزندان امام حسن است و راز آن این است که امام حسن به ملاحظه حال امت از جانشینی و امامت صرف‏نظر کرد. از این رو قائم ـ در هنگام شدت نیاز و آکندگی زمین از بیداد ـ از فرزندان او انتخاب شد و این سنت خداوند در میان بندگانش است که به آن کس که برای رضای الهی از خواسته‏ای صرف‏نظر کند یا به فرزندانش، چیزی بهتر از آنچه صرف‏نظر کرده ارزانی می‏دارد و حسن بن علی در صرف‏نظر کردن از خلافت اصرار ورزید و خداوند این نعمت را به او عطا فرمود.

شیخ عامر بصری

عارف معروف، شیخ عامر بصری، از بزرگان اهل تسنن، قصیده‏ای مشتمل بر دوازده بند درباره معارف و اسرار و حکم سروده است. در بند نهم که راجع به شناخت صاحب‏الزمان است چنین می‏گوید:

ای پیشوای هدایت، تا کی غائب خواهی بود؟ ای پدر ما، با بازگشت خود بر ما منت بگذار. ما چشم به پرچم‏های تو داریم که می‏آید و بوی مشک آن به مشام ما می‏وزد. جهان از این مژده غرق شادی می‏شود و دهان‏ها از مسرّت آن باز می‏ماند. خسته شدیم و انتظار به درازا کشید. پس ای قطب وجود، تو را به خدا سعی کن بتوانیم به لقایت نائل شویم... در آمدنت شتاب کن تا بتوانیم تو را ببینیم، که دیدن محبوب پس از غیبت لذت خاصی دارد.

سیّد احمد زینی دحلان

یکی دیگر از بزرگان اهل سنت بنام سیداحمد زینی دحلان در ردّ آن دسته از افراد که معتقد بودند مهدی عباسی همان منتظر است گفته است: آنچه از روایات و احادیث گوناگون به دست می‏آید و علمای زیادی نیز برآن تصریح دارند این است که مهدی منتظر تا این تاریخ (زمان حیات دحلال) ظهور نکرده است و علاماتی را برای زمان ظهور او ذکر کرده‏اند که بعضی از آنها گذشته و برخی دیگر هنوز تحقق پیدا نکرده است و از جمله روشن‏ترین علامات او این است که خداوند متعال در عرض یک شب کار او را به سامان خواهد رساند و او از اولاد فاطمه است... بدون شک روزی باید ظهور کند.

فرهنگ مهدویت درکلام امام خمینی(ره)

انتظار فرج

ما هم انتظار فرج داریم و باید در این انتظار خدمت کنیم. انتظار فرج، انتظار قدرت اسلام است و باید کوشش کنیم تا قدرت اسلام در عالم تحقّق پیدا کند و مقدمات ظهور فراهم شود.

رهبر ما

رهبر همه شما و ما، وجود مبارک بقیة‏الله است و باید ماها و شما طوری رفتار کنیم که رضایت آن بزرگوار را ـ که رضایت خداست ـ به دست آوریم.

عرضه اعمال به امام زمان(عج)

در روایات هم هست که هفته‏ای دومرتبه، اعمال بر ولی امر امام زمان(عج) عرضه می‏شود. توجه داشته باشید کارهایتان طوری نباشد که وقتی عرضه شد بر امام زمان(عج)، خدای نخواسته آزرده شود.

نیمه شعبان

چه مبارک است میلاد بزرگ شخصیتی که برپا کننده عدالتی است که بعثت انبیا علیهم‏السلام برای آن بود و چه مبارک است زادروز ابرمردی که جهان را از شرّ ستمگران و دغلبازان تطهیر می‏نماید و زمین را پس از آنکه ظلم وجور آن را فرا گرفته، پر از عدل و داد می‏نماید و مستکبران جهان را سرکوب و مستضعفان جهان را وارثان ارض می‏نماید و چه مسعود و مبارک است روزی که جهان از دغلبازی‏ها و فتنه‏انگیزی‏ها پاک شود و حکومت عدل الهی بر سراسر گیتی گسترش یابد و منافقان و حیله گران از صحنه خارج شوند و پرچم عدالت و رحمت... حق تعالی بر بسیط زمین افراشته گردد و تنها قانون عدل اسلامی بر بشریت حاکم شود و کاخ‏های ستم و کنگره‏های بیداد فرو ریزد.

اجرای عدالت

قضیه غیبت حضرت صاحب، قضیه مهمی است که به ما مسایلی را می‏فهماند؛ من‏جمله اینکه برای یک همچون کار بزرگی که در تمام دنیا عدالت به معنای واقعی اجرا بشود، در تمام بشر نبوده کسی الاّ مهدی موعود(عج) که خدای تبارک و تعالی او را ذخیره کرده است برای بشر.

منتظران امام زمان(عج)

ما منتظران مقدم مبارکش، مکلف هستیم تا با تمام توان کوشش کنیم تا قانون عدل الهی را در این کشور ولی عصر(عج) حاکم کنیم. مهدی منتظر(عج) در لسان ادیان و به اتفاق مسلمین از کعبه ندا سر می‏دهد و بشریت را به توحید می‏خواند. همه فریادها را از کعبه و مکه سر می‏دهند و ما باید از آنها تبعیت کنیم و ندای توحید کلمه و کلمه توحید را از آن مکان مقدس سر دهیم.

لزوم زمینه سازی برای ظهور

ارزش دارد که انسان در مقابل ظلم بایستد... نگذارد که این قدر ظلم زیاد بشود... ما تکلیف داریم. این طور نیست که حالا که ما منتظر ظهور امام زمان(عج) هستیم، پس دیگر بنشینیم در خانه‏هایمان، تسبیح را در دست بگیریم و بگوییم: «عَجِّل عَلی فَرَجِه»؛ با کار شما باید تعجیل بشود. شما باید زمینه را فراهم کنید برای آمدن او.

مهدی(عج) خاتم ولایت

همان طوری که رسول اکرم(ص) به‏حسب واقع، حاکم بر جمیع موجودات است، حضرت مهدی(عج) همان‏طور حاکم بر جمیع موجودات است. آن خاتم رسل است و این خاتم ولایت. آن خاتم ولایت کلی بالاصالة است و این خاتم ولایت کلی به تبعیّت است.

چگونگی پیروزی امام زمان(عج)

آن روزی که ان‏شاءاللّه تعالی مصلح کل ظهور نماید، گمان نکنید که یک معجزه شود و یک روزه عالَم اصلاح شود، بلکه با کوشش‏ها و فداکاری‏ها، ستمکاران سرکوب و منزوی می‏شوند.

لزوم آمادگی برای ظهور امام زمان(عج)

و ما باید در این طور روزها و در این طور ایّام الله، توجه کنیم که خودمان را مهیا کنیم از برای آمدن آن حضرت. من نمی‏توانم اسم رهبر روی ایشان بگذارم. بزرگ‏تر از این است. نمی‏توانم بگویم که شخص اوّل است؛ برای اینکه دوّمی در کار نیست. ما ایشان را نمی‏توانیم با هیچ تعبیری تعبیر کنیم؛ الاّ همین «مهدی موعود». ما باید خودمان را مهیا کنیم از برای این که اگر موفق شدیم ان شاءالله به زیارت ایشان، طوری باشد که روسفید باشیم پیش ایشان.

اقامه عدل، هدف امام زمان(عج)

زندگی حضرت صاحب(عج)، زندگی همه انبیای عالم، همه انبیا از اوّل، از آدم تا حالا همه‏شان این معنی بوده است که در مقابل جور، حکومت عدل را می‏خواستند درست کنند.

بزرگ‏ترین عید بشر

عید تولد حضرت مهدی(عج)، بزرگ‏ترین عید برای تمام بشر است.

فرهنگ مهدویت درکلام حضرت آیت الله خامنه ای

برکات میلاد مهدی(عج)

درباره برکات این میلاد معظم و حقایقی که در باب وجود اقدس ولی عصر، ارواحنا لتراب مقدمه الفداء، هست، من قادر نیستم سخن تازه‏ای بگویم. ما همین قدر می‏دانیم که وجود مقدس امام زمان، مصداق وعده الهی است. همین قدر می‏دانیم که این بازمانده خاندان وحی و رسالت، عَلَم سرافراز خدا در زمین است: «السلام علیک ایّها العلم المنصوب». او وعده الهی و مصداق لطف خدا بر انسانیّت و بشریت است. او مستوره و نمونه اولیا و اصفیا و انبیا و برجسته‏ترینِ بندگان خداست.

ابعاد مختلف انتظار فرج

معنای صحیح انتظار دارای ابعادی است که توجه به این ابعاد برای کسی که می‏داند در فرهنگ اسلام و شیعه، چه قدر به انتظار اهمیت داده شده، بسیار جالب است. یک بعد این است که انتظار به معنای قانع نشدن به وضع موجود است. «انتظار داریم» یعنی هرچه خیر و عمل خوب انجام دادیم و به وجود آمده، کم و غیرکافی است و منتظریم تا ظرفیت نیکی عالم پر بشود. یک بعد دیگر از ابعاد انتظار دل‏گرمی مؤمنین نسبت به آینده است. انتظار مؤمن یعنی این که تفکر الهی ـ این اندیشه روشنی که وحی بر مردم عرضه کرده است ـ یک روز سراسر زندگی بشر را فرا خواهد گرفت. یک بعد انتظار این است که منتظر با شوق و امید حرکت بکند. انتظار یعنی امید. انتظار ابعاد گوناگون دیگری هم دارد.

ملت منتظر

ما ملتی منتظر هستیم؛ ملتی که به امید پیشرفت و موفقیت، اقدام و تلاش و انقلاب کرد و موفق شد. ما امروز برای انتظار باید باب به خصوصی در زندگی خود بازکنیم. حقیقتا ملت ما باید روح انتظار را به تمام معنی در خود زنده کند. «ما منتظریم» یعنی این امید را داریم که با تلاش و مجاهدت و پیگیری این دنیایی که بوسیله دشمنان خدا و شیاطین از ظلمات وجود و طغیان و ضعیف‏کشی و مکتب حاکمیت ستمگران و قلدران و زورگویان پرشده است، در سایه تلاش و فعالیت بی‏وقفه ما یک روز به جهانی تبدیل خواهد شد که در آن انسانیت و ارزش‏های انسانی محترم است و ستمگر، زورگو، ظالم، قلدر و متجاوز به حقوق انسان‏ها فرصت و جایی برای اقدام و انجام خواسته و هوی و هوس خود پیدا نخواهد کرد. این روشنایی در دیدگاه ما نسبت به آینده وجود دارد.

زمینه ظهور

این راهی که اسلام و قرآن و خط غدیر ترسیم کرده یک راه روشن است. راهی است که با استدلال و فلسفه مستحکمی ترسیم شده و روندگان بسیار بزرگ و عظیم‏المنزلتی پیدا کرده است. امروز هم خوشبختانه این راه در دنیا مطرح است. دیگر ما در تنهایی و عزلت نیستیم. امروز ما در مرکز و محور توجه مردم جهان به خصوص کشورهای اسلامی هستیم. راه، راه خوش‏عاقبت و روشنی است. با تلاش مسئولان و با امید به پشتیبانی قشرهای مختلف مردم بایستی قدم به قدم این راه را طی کنیم و پیش برویم. این راه گرچه کوتاه‏مدت نیست، اما همان راهی است که بالاخره به نجات بشریت منتهی خواهد شد. همان راهی است که انشاءاللّه‏ زمینه‏های ظهور مهدی موعود را فراهم خواهد کرد.

مهدویت، عامل تحرّک

مسئله امام زمان(عج) یکی از زنده‏ترین مسائل اسلامی است که هم در دوران مبارزه با طاغوت به مبارزین امید می‏داد و هم امروز که روز حکومت مستضعفین زمین است، ما را تشویق می‏کند که حرکت خود را تسریع کنیم.

مفهوم انتظار مثبت و منفی

در گذشته سوءاستفاده‏های زیادی از قضیه انتظار شده است. برداشت منفی همان چیزی است که استکبار و استعمار در طول سالیان متمادی کوشش می‏کردند تا به مردم تزریق کنند. برداشت منفی این است که مردم بگویند که به ما چه که در مقابل ظلم و ستم و فساد و کفر و بدی و شرارت بایستیم. ما منتظر خواهیم ماند تا امام زمان(عج) خودش بیاید و مشکل را حل کند. این برداشت منفی است؛ یعنی سلب مسؤولیت نسبت به همه شرارت‏ها و بدی‏های موجود در جامعه... برداشت مثبت و صحیح این است که اگر امام زمان(عج) خواهد آمد و دنیای پر از عدل و داد درست خواهد کرد، پس ما باید به سهم خود در زمینه‏سازی این دنیا کوشش کنیم.

اولین گام

ملت مسلمان ایران برای حاکمیت اسلام و نزدیک شدن ملت‏های‏مسلمان به عهد ظهور مهدی موعود(عج) اولین گام را برداشته و این حقیقت روشن که جمهوری اسلامی ایران به توفیقات بزرگی در زمینه‏های مختلف دست یافته، همیشه برای دشمنان اسلام دردآور بوده است و ما این موفقیت‏ها را از جمله معجزات اسلام می‏دانیم.

عامل نشاط ملت

اعتقاد به امام زمان(عج) و اینکه آن حضرت با ظهور خود دنیا را پر از عدل و داد می‏کند، یک وسیله حرکت و یک عامل نشاط برای ما و تمام کسانی است که به این مسئله اعتقاد دارند. 

 امام مهدی

زندگی:

نسب: (نرجس خاتون (مادر) · حسن عسکری (پدر
مهدی: زندگی · غیبت (غیبت صغری · غیبت کبری) · ظهور · رجعت)

نام‌ها

بقیةالله · قائم آل محمد · صاحب‌الزمان · ولی عصر

نواب اربعه

عثمان بن سعید · محمد بن عثمان · حسین بن روح نوبختی · علی بن محمد سمری

مکان‌ها

منسوب‌به مهدی: سامرا · سرداب مقدس · مسجد سهله · مسجد جمکران · مسجد کوفه
مرتبط با ظهور: وادی یابس · بیت‌المقدس · بیداء · وادی‌السلام · مسجد حله

زیارات ودعاها

دعای عهد · دعای ندبه · زیارت آل یاسین

نشانه‌های ظهور

خروج سفیانی · صیحه آسمانی · قیام یمانی · قیام خراسانی · خروج سید حسنی · کشته‌شدن نفس زکیه

آثار مرتبط

الغیبة (الغیبة (طوسی) · الغیبة (نعمانی)) · کمال‌الدین و تمام‌النعمة · دارالسلام · نجم‌الثاقب · العقبری الحسان · ملاحم و الفتن · بحارالانوار · مکیال‌المکارم · عصرالظهور · صحیفه مهدیه

موعود در دیگر ادیان

ماشیح · سوشیانس · فارقلیط · میترا · هوشیدر · کریشنا · ویشنو

شخصیت‌های ظهور

سفیانی · شیصبانی · ابقع · اصهب · سید قمی · سید خراسانی · شعیب ابن صالح · سید یمانی · مصری · سید حسنی · نفس زکیه

مدّعیان مهدویت

ابومحمد شریعی · محمد بن‌ نصیر نمیری · محمد بن علی شلمغانی‌ · محمد نوربخش · محمد بن احمد بن عثمان بغدادی · سید علی‌محمد باب

مفاهیم وابسته

آخرالزمان · دجال · انتظار

منبع :برگرفته ازسایت ویکی پدیا به نشانی : http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AF%D8%B9%D8%A7%DB%8C_%D8%B9%D9%87%D8%AF

مهدی(عج)درآیینه ادبیات

ظهور

شبی که یاد تو از خاطرم عبور کند

قسم به عشق، دلم خواهش حضور کند

کنار پنجره تنها نشسته‏ام که مگر

زکوچه مرکب فرخنده‏ات عبور کند

دل خزان زده من همیشه می‏خواهد

که فصل سبز تو را بارها مرور کند

به حلقه حلقه اشکم دخیل می‏بندم

که درد غیر تو را از تنم به دور کند

در آز پرده که تا نفخه مسیحایت

درون سینه بیداد و فتنه شور کند

به میهمانی چشمم قدم گذار که چشم

نثار مقدم تو آیه‏های نور کند

شبی که برق نگاهت فتد به خانه چشم

دل شکسته ما را پر از سرور کند

کنار پنجره انتظار، منتظران

نشسته‏اند که آن آشنا ظهور کند

اسماعیل سکاک

انتظار

در انتظـــــار  نشستم  خدا  کند  کـــــه  بیاید

زتار و پود گسستم خدا کند که بیاید

عبور  ثانیه‏ها  را  که  قطره   قطره   شمردم

و دانه دانه شکستم خدا کند که بیاید

میان این همه عاشق چنین صبور  و  شکسته

به انتظار که هستم؟ خدا کند که بیاید

به  شوق  اینکـــــه  ببینم ،  سوارْ  آمدنش  را

کنار جاده نشستم خدا کند که بیاید

نیامده است و به یادش شکسته قفل دلی را

به پشت پنجره بستم، خدا کند که بیاید

مهران حسن زاده ـ اصفهان

موعود

برگرد ای یگانه‏ترین یاور زمین

ای آسمان گم شده در باور زمین

چشمان باختر همه در راه مانده است

تا چند جلوه می‏کنی از خاور زمین

موعود، ای ستاره پنهان من بتاب

ای روشنای عرصه پهناور زمین

چشم‏انتظار ماندن ما را بهانه ساز

برگرد ای یگانه‏ترین یاور زمین

مصطفی دانش سلیمانی

خدا کند که بیایی

گل همیشه بهارم، خدا کند که بیایی

اسیر طعنه خارم خدا کند که بیایی

چو بید دست و دلم را به چنگ باد سپردم

نمانده هیچ قرارم، خدا کند که بیایی

پر از ترانه و اشکم، به چشم‏های تو سوگند

برای آنکه ببارم خدا کند که بیایی

تمام سهم نگاهم از آسمان و زمینی

تمام دار و ندارم، خدا کند که بیایی

کنار جاری شب‏ها، برای آمدنت آه

هنوز آینه دارم، خدا کند که بیایی

برای گریه، تماشا... بهانه هرچه که باید

کنار چوبه دارم خدا کند که بیایی

رضا علی اکبری ـ اقلید فارس

آن روز...

می‏دانم این را عاقبت

یک روز غوغا می‏شود

عدل و امید و دوستی

چون گل، شکوفا می‏شود

بر خاک خشک سینه‏ه

پیغام باران می‏رسد

بر کام سرد دانه‏ه

بوی بهاران می‏رسد

آن روز فریاد همه

اللّه اکبر می‏شود

نخل امید بی‏کسان

پُرشاخه، پُر بَر می‏شود

از کعبه بانگی آشن

تا آسمان‏ها می‏رود

از ریشه می‏میرد ستم

دور پلیدان می‏رود

«مهدی» می‏آید بعد از او

دنیا دگرگون می‏شود

سنگِ دلِ سنگین‏دلان

آن روز پرخون می‏شود

مصطفی رحمان دوست

عمر انتظار

دل به ناگهانْ شبی دچار شد، نیامدی

چشم ماه و آفتاب تار شد، نیامدی

سنگ‏های سرزمین من در انتظار تو

زیر سمّ اسب‏ها غبار شد، نیامدی

چون عصای موریانه خورده دست‏های من

زیر بار درد تار و مار شد، نیامدی

ای بلندتر زکاش و دورتر زکاشکی

روزهای فتنه بی‏شمار شد، نیامدی

عمر انتظار ما، حکایت ظهور تو

قصه بلند انتظار شد، نیامدی

عبدالجبار کاکایی

صبح بی‏تو

صبح بی‏تو رنگ بعدازظهر یک آدینه دارد

بی‏تو حتی مهربانی حالتی از کینه دارد

بی‏تو می‏گویند تعطیل است کار عشق بازی

عشق امّا کی خبر از شنبه و آدینه دارد

جغد بر ویرانه می‏خواند به انکار تو امّا

خاک این ویرانه‏ها بویی از آن گنجینه دارد

روی آنم نیست تا در آرزو دستی برآرم

ای خوش آن دستی که رنگ آبرو از پینه دارد

خواستم از رنجش دوری بگویم، یادم آمد

عشق با آزارْ خویشاوندیِ دیرینه دارد

در هوای عاشقان پر می‏کشد با بی‏قراری

آن کبوتر چاهی زخمی که او در سینه دارد

ناگهان قفل بزرگ تیرگی را می‏گشاید

آن‏که در دستش کلید شهر پرآیینه دارد

قیصر امین‏پور

امام مهدی علیه‏السلام

دیده در راه تو ای سرور دوران تا چند؟

دل در اندیشه هجران تو حیران تا چند؟

قطب امکانی و دل‏ها به تو گردد مجموع

بی‏تو جمعیّت اسلام، پریشان تا چند؟

چشم ما گرچه به دیدار رخت لایق نیست

در پس ابر، نهان مهر فروزان تا چند؟

ای که شمشیر تو تفسیر کند قرآن را

در نیام آن گهر پاک درخشان تا چند؟

غرب و شرق از پی نابودی دین می‏کوشند

فتنه‏ها بهر براندازی ایمان تا چند؟

بی‏قراران تو را درد جدایی تا کی؟

دوستداران تو را زحمت عدوان تا چند؟

من خجلت زده بی‏سر و پا را زین دست

سینه لبریز غم و سر به گریبان تا چند؟

در چمنزار «چمن» بی‏گل رخسارت زار

تا به کی مانَد و در آتش حرمان تا چند؟

محمدرضا یاسری «چمن»

طلایه‏داران ظهور

ای منتظران، گنج نهان می‏آید

آرامش جان عاشقان می‏آید

بر بام سحر طلایه‏داران ظهور

گفتند که صاحب‏الزمان می‏آید

میرهاشم میری همدانی

واژه غم

دو چشمم مرمرین از بارش غم بود، باور کن

و پشتم از غم هجران تو خم بود، باور کن

میان بیت بیت شعر من بغضی نهان می‏شد

وجودم غرق در، دریای ماتم بود، باور کن

کجایی ای حضور مبهم زیبای فرداها

که تفسیر نگاهم واژه غم بود، باور کن

میان موج‏های التماس و غربت و هجران

دو دستم عاشق دامان خاتم بود، باور کن

بیا دیگر که سهراب وجودم زخمی زخمی است

که بی‏تو نوشدارو جرعه‏ای سم بود، باور کن

هزاران جمعه بی‏تو تا خدا رفتم ولی افسوس

که در راهم صفای هم سفر کم بود، باور کن

محبوبه عباسی

عدالت روشن

ای بهترین دلیل تبسّم، ظهور کن

فصل کبود خنده ما را مرور کن

چرخی بزن به سمت نگاه غریب ما

از کوچه‏های بی‏کسی ما عبور کن

ما زایر تبسم بارانی توییم

ما را به حق آینه‏ها، خیس نور کن

ای راز سر به مهر اهورایی و شگفت

از ذهن ما، سؤال درخشان، خطور کن

ما را به التهاب معمای خود ببر

در ناگهانِ جلوه خود، غرق، شور کن

ما را ببر به خلوت کشف و شهود خویش

ما را به راه سیر و سلوکت عبور کن

ما بی‏شکیب نور تو را آه می‏کشیم

یا جلوه کن و یا دل ما را صبور کن

روح زمین کبود شب و دشنه است و ظلم

ما را برای چیدن ظلمت جسور کن

ای آخرین تبسم نور محمّدی(ص)

جان جهان، عدالت روشن، ظهور کن

رضا اسماعیلی

وارث ذوالفقار

پژمرده‏ام، ای بهار کی می‏آیی

خورشیدِ در انتظار کی می‏آیی؟

از ظلم، شب تیره شده روز بشر

ای وارث ذوالفقار کی می‏آیی؟

محمدرضا سهرابی‏نژاد

فریادرس

عاشقان را از سیاه و از سپید

جانب مهدی بود چشم امید

ای امید جمله مستضعفان

ای پناه بی‏پناهان جهان

روز و شب با صد زبان می‏خوانمت

جلوه‏ای کن تا که جان افشانمت

جلوه‏ای کن تا جهان روشن شود

شورزار سینه‏ها گلشن شود

وارهان ما را از این رویین قفس

دادخواهان را تویی فریادرس

حمید سبزواری

گل امید

امروز که آفتاب توحید دمید

در خانه نرجس گل امید دمید

می‏خواند حکیمه سوره قدر که دید

در وقت طلوع فجر خورشید دمید

سیدرضا مؤید

خدا کند که بیایی

نوای نای نیستان، خدا کند که بیایی

ضمیر روشن باران، خدا کند که بیایی

طلوع قدر سپیدی، بلوغ سبز رهایی

معاد رویش انسان، خدا کند که بیایی

به انهدام سیاهی، به انهدام جهالت

سفیر ناشر قرآن، خدا کند که بیایی

نماز خالص عشقی، رجاء منتظرانی

زلال چشمه ایمان، خدا کند که بیایی

تو شهر سبز صیامی، طلوع نظم سلامی

هلا تو رمز بهاران، خدا کند که بیایی

غبار رنج زمین را فضای تلخ زمان را

سماط صبح تو درمان، خدا کند که بیایی

عزیزالله زیادی

حسن سرمد

در جلوه فروغ حُسن سرمد آمد

آیینه تابناک احمد آمد

با دشمن دین بگو که از بُخل بمیر

احیاگر آیین محمد آمد

غلامرضا سازگار «میثم»

نگین انگشتر

تا سایه حجت خدا بر سر ماست

خورشیدِ فلکْ نگینِ انگشتر ماست

هرکس که به خاک پای او بوسه زند

خاک قدمش، سرمه چشم‏تر ماست

مرحوم محمدعلی مردانی

خوشا

خوشا آنان که غمخوار تو باشند

در این دنیا خریدار تو باشند

خوشا آنان که در وقت ظهورت

به امر حق زانصار تو باشند

حجت الاسلام شرفی

انتظار

تمام انبیا در انتظارند

زطول غیبت تو اشک بارند

شود ظاهر چو خورشید جمالت

به فرمانت تمامی سرسپارند

حجت الاسلام شرفی

بیا ای...

بیا ای وارث ختم نبوّت

بیا ای نوگل باغ فتوّت

خزان گردید از هجرت گلستان

بیا ای باغبان اصل خلقت

حجت الاسلام شرفی

تجلی کن

بیا ای مونس شب‏های تارم

که از درد فراقت بی‏قرارم

تجلی کن در این دنیای ظلمت

که از هجرت سیه شد روزگارم

حجت الاسلام شرفی

غم ابدی

ظهورت را زحق خواهانم ای دوست

شب و روز از غمت گریانم ای دوست

ظهورت گر نصیب ما نگردد

از این غم تا ابد نالانم ای دوست

حجت الاسلام شرفی

روشنی دیده

ای واسطه بنده و خلاق بیا

وی روشنی دیده عشّاق بیا

سررشته صبر شد برون از کف ما

شد طاقت ما زهجر تو طاق بیا

علی اصغر یونسیان (ملتجی)

کجایی

ای روشنی دیده احرار کجایی

وی شمع فروزان شب تار کجایی

ای دسته گل سرسبد باغ رسالت

وی وارث پیغمبر مختار کجایی

بر مردم محروم و ستمدیده و رنجور

ای آنکه تویی مونس غمخوار کجایی

جان‏ها به لب آمد زفراغ رخ ماهت

هستیم همه طالب دیدار کجایی

ای مهدی موعود بیا تا که نماییم

جان و سرخود بهر تو ایثار کجایی

ای منتقم خون شهیدان ره حق

بنیان کن بنیاد ستمکار کجایی

محسن حافظی

حسرت دیدار

ای سبزترین بهار، کی می‏آیی؟

منظومه انتظار، کی می‏آیی؟

ای لاله سرخ باغ زیبای خدا

ای سبزترین سوار کی می‏آیی؟

ای راز بزرگ آفرینش، ای مرد،

گنجینه روزگار، کی می‏آیی؟

ای روشنی چشم جهان، یا مهدی

ای صاحب ذوالفقار، کی می‏آیی؟

ماییم و نگاه انتظاری بر در

ای مونس و غمگسار کی می‏آیی؟

خورشید درخشان حریم زهرا(س)

آیینه کردگار، کی می‏آیی؟

ای باور ما زنور رویت روشن،

از نسل گل و بهار، کی می‏آیی؟

نسترن قدرتی

انتظار

چه روزها که یک به یک غروب شد نیامدی

چه اشک‏ها که در گلو رسوب شد نیامدی

خلیل آتشین سخن، تبر بدوش بت شکن

خدای ما دوباره سنگ و چوب شد نیامدی

برای ما که خسته‏ایم و دلشکسته‏ایم نه

برای عده‏ای چه خوب شد نیامدی

تمام طول هفته را در انتظار جمعه‏ام

دوباره صبح، ظهر، نه غروب شد نیامدی

مهدی جهان دار

حدیث انتظار

بیا دوباره پاک کن زجاده‏ها غبار را

به عاشقان نوید ده رسیدن بهار را

ببین دلم گرفته و بهانه می‏کند تو را

به من بگو که می‏رسی، زدل مبر قرار را

ظهور کن نگار من بیا که از سر شعف

فدای قامتت کنم دو چشم اشکبار را

چه زود از تمام جاده‏ها عبور می‏کنی

و من نظاره می‏کنم شکوه یک سوار را

تمام لحظه‏های من فدای یک نگاه تو

بیا دوباره پاک کن زدل حدیث انتظار را

سعید صفایی

قبله موعود

شب است و بی‏چراغم من، اسیر کوره راهم من

بتاب ای خضر بر راهم، تو را من چشم در راهم

شبم را نور باران کن، نگاهم را چراغان کن

که بی‏مهر تو گمراهم، تو را من چشم در راهم

تو هستی رامش جانم، تو غایب من پریشانم

اسیر حسرت و آهم، تو را من چشم در راهم

مگر از ما تو دلگیری، نقاب از رخ نمی‏گیری؟

ظهورت هست دلخواهم، تو را من چشم در راهم

رضا اسماعیلی

عطر قربت

هستی‏ام را ریختم یک جا به پای چشم تو

نیست شد بود و نبودم در سرای چشم تو

چشم‏هایم معتکف شد کنج محراب امید

دست‏هایم شد دخیل سرسرای چشم تو

تا ضریح چشم تو شد آشنای دست من

شد مِسِ جانم چو زر با کیمیای چشم تو

چشم‏هایم مرمرین شد از غم هجران ولی

می‏دهم این نورها را رونمای چشم تو

کاش خاکستر شوم در سوز عشق و انتظار

تا شود گردو غبارم خاک پای چشم تو

یا شوم درگیر بند انتظار دیدنت

ای به قربان حضور باوفای چشم تو

محبوبه عباسی

بر بال نور

هزار سپیدار در بوستان قلب ما تو را صدا می‏زنند و هزار پرنده در آسمان اشتیاق ما به کاشانه تو کوچ می‏کنند. لحظه‏ای به تبار تو چشم می‏دوزم: از آدم تا خاتم، چشم به راه تو بوده‏اند. از اولین امام تا یازدهمین رهبر، به ظهور تو نوید داده‏اند. رسالت ناتمام همه انبیا و اولیا در انتظار توست تا آنها را به اتمام رسانی. بر چکاد البرز، نام تو رقم خورده است و بر پیشانی کعبه، نشانی تو. ای از تبار پاکان نه فقط ما چشم به راهیم که افق چشم به راه توست. ای خورشید بی‏غروب، از پس ابرها انتظار را به پایان رسان.

بر بال نور، ص 88 ـ عبدالحسین فخاری

و این است مهدی

بعثت فرود آمدن نور است در طبیعت، غدیر تداوم حکومت نور است در زمین. عاشورا ذبح عظیم است برای نجات دادن حکومت نور و مهدی انفجار نور است در استغراق ظلمت. هرچه جهان ظلمانی‏تر گردد و تاریک‏تر شود، طلب روشنایی لازم‏تر و محسوس‏تر خواهد شد. هنگامی که آفاق را ظلمت فرا گیرد. نورشناسان نورطلب به پا می‏خیزند و به بیداری جامعه و آماده‏سازی یاران مهدی دست می‏یازند، تا همه در جستجوی خاور انوار برآیند و تا به طلب «طلعت رشیده» و «غرّه حمیده» بشتابند و تا دست نیاز به درگاه خدای بی‏نیاز بردارند و آن ذخیره الهی و منجی نهایی را بطلبند. این آرزویی است که از قدیمْ‏روزگاران در آن باره سخن‏ها گفته‏اند و پیامبران و حکیمان آن را وعده داده‏اند.

خورشید مغرب، محمدرضا حکیمی، ص 354

برای او

چقدر سخت است قطره بودن و از دریا گفتن و چقدر سخت‏تر آنکه از یک دل دریایی گفتن؛ و تو آن دل دریایی هستی که یک اقیانوس عشق را در خود جای داده‏ای. ای مقتدا و مولای من، اگر از اقیانوس بی‏کرانه محبّت تو یک جام نصیبم شود، دریا خواهم شد. ای نازنین‏ترین ای مهربان‏ترین... ای سبزترین روح آفرینش و ای نمونه‏ترین نهال باغ محبت، بی‏تو اسیر گلخانه‏ام و در حسرت نور. ای نسیم بهار، بیا و ما را از این همه انتظار رهایی ده؛ چه سال‏هاست که پشت پنجره‏های انتظار، چشمانمان منتظر وزیدن نسیمی دل‏انگیز است. ای مولا، ببار و مگذار که ابرهای تعصب، خورشید بینش ما را بپوشانند. ای همیشگی‏ترین روشنایی آب و مهتاب و ای خلاصه خوبی و زیبایی‏ها، بی‏تو پاییزترین و خاموش‏ترینم.

زینب شفیع‏زاده

بیا ای...

ای هدیه شجاعت علی، بیا که یهودْ خیبری بنا کرده است و در جولان، جولان می‏کند. سرزمین فلسطین برایت ناله‏های زنان و کودکان را در درون پر دردش جای داده است و برای یهود «سوف یعود» تو را می‏خواند. بیا که بیت‏المقدس به خود مژده سحر را می‏دهد و با خون وضو می‏کند تا با تو نماز بخواند. بیا و در بیت‏المقدس با مجروحان نمازی اقامه کن. بیا که نمرودیان زمان در غیابت، بت‏ها تراشیده‏اند و بت‏خانه‏ها آباد کرده‏اند. در هر گوشه‏ای از زندگی خسته بشریت، مادیّت برافراشته است و روح انسان‏های پاک، خسته.

سخنی با مهدی علیه‏السلام

هر صبح دریچه‏های قلبم به سوی تو باز می‏شوند و انوار نگاه توست که ضربان حیات را در شریان‏های وجودم به جریان می‏اندازد. قایق انتظار در بحر طولانی چشمانم، بی‏صبرانه تو را می‏طلبد و با رعد بغض، سیل اشک، طغیان‏گرانه از سدّ مژه گذشته، در جزر و مدّش مروارید اشک را بر ساحل گونه به جای می‏گذارد. کبوتر سلام هر روز همراه ذکر نامت از گنبد لب‏هایم به سوی تو و به سمت شهر عشق پر می‏گشاید. در این غوغای زمانه، اسب تنهایی‏ام را هیچ چیز و هیچ کس رام نمی‏کند. گوش و چشم و دل که هیچ، بلکه تک تک سلول‏ها و همه اعضا و جوارحم با آهنگ موزون نام توست که به تکاپو می‏پردازد. مهدی جان، به هر کجا که می‏نگرم، چشمانم در جستجوی توست. بیا و قدم بر دالان ذهن من بگذار و آن را با پرتو وجودت نورافشانی کن. بیا و غنچه نوشکفته لبخند را برای من به ارمغان بیاور. بیا و «انتظار» را بیش از این منتظر مگذار که اگر بیایی...

محدثة‏السادات قافله باشی

او می‏آید

او می‏آید؛ مثل آفتاب صلات ظهر که هیچ ابری جلودار او نیست. در برق نگاهش رازهای پنهان آشکار است. سخاوت از انگشتان او می‏تراود. بالاتر از آسمان و آشکارتر از خورشید، ظهور می‏کند که خورشید جرقه‏ای است بر افروخته از شعله‏های نگاهش. او می‏آید؛ از افق‏های مبهم و نامعلوم؛ از خدا آبادِ شهر نور، تب ظهورش به تکبیر نمازهایمان تابیده است. او می‏آید صمیمی‏تر از باران در فصل ترک خوردن زمین‏های بایر، در اشتیاق وصلتِ باغ با جویبار. او می‏آید و از طغیان طاغیان خشمگنانه طرح انتقام می‏ریزد و استقامت شکیبایان را ارج می‏نهد و صالحان کفر ستیز را به رکاب می‏خواند. چشم به راه باش که زمان نزول آیه رحمت چندان نخواهد پایید. به یک چشم به هم زدن ام القری را ستاره باران می‏کند و سیاهی شب را از دامن سپیده بر می‏دارد.

محمد حجتی

سلام بر تو

آفتاب بهانه است تا تو را به یادمان آورد، سپهر می‏خواهد بلندی پیشانی‏ات را بنماید. سروها قامت رسای تو را و یاس‏ها شمیم شیدایی تو را تداعی می‏کنند. تو شمشیر آخته‏ای که بر می‏آیی و تا «وعده واللّه متمّ نوره] خدا نور خود را به کمال می‏رساند]» به تمامی محقق نشود از پای نخواهی نشست و تمامت نور مگر جز به عزّت اولیا و ذلّت اعدا مجال بروز می‏یابد؟ السّلام علی معزّ الاولیاء و مذلّ الاعداء. تو و کعبه، تو و قرآن، تو و حقیقت، تو و عدالت و تو و عشق، تو و نور، تو و زندگی تا همیشه با همید، تا همیشه. می‏بینیم آن طلیعه زیبایت را که پرتو از کنار کعبه می‏پراکنی و در پی‏ات 313 پاکباخته ایستاده‏اند تا قدم از قدم بی‏اذن بر ندارند و تو پیشاپیش می‏آیی.

ای مهربان‏تر

ای مهربان‏تر از بهار، قلب‏های خسته را بهار کن که در فراق تو، دل‏شکسته و یخ‏بسته مانده‏ام. شکوفه، بی‏طراوت ظهور سبز نیست. بیا. سیاهی و غربت سرد خزان دل‏ها را به گرمی و فروغ نگاهت، سپیده ساز. ای یوسف گم‏گشته، بیا که در فراق تو ما گم گشته‏ایم. بیا و پیدا کن ما را.

ای مظهر لطف

کاسه صبر سبوکشان لبریز لبریز است. جان‏ها در فغان، و ما دیری است که بی‏شکیب دیدار تویم. ای آفتاب اطمینان، روشنایی جهان، روزها در انتظار دیدار شب می‏شوند و شب‏ها مالامال عذاب است. اما، مژده ای دل که مسیحا نفسی می‏آید! دلْ سرشار از پرتو تولاّی آن مهر درخشان و دست طلب به سوی قبله دل‏هاست. ای روشنگر، هستی را بیفروز. ای فروغ آفتاب هدایت، بتاب، و ای ناخدای کشتی نجات، بازآ. و من می‏دانم ای حبیب که از آن سوی سپیده به طبابت دل‏های شکسته می‏آیی. آن روز که بیایی. شاخه‏های شکسته التیام یافته، غنچه‏ها در مقدمت شکوفا می‏شوند و درختان بی‏ثمر به بار خواهند نشست. ای مظهر لطف، چه شکیبایی. بیا و آشوب را از دل مشتاقان بستان و پاداش انتظارت را با دیدار عطا کن. بیا که دنیا در انتظار توست....

عباسعلی کامرانیان

مولای من

کدامین سرو به زیبایی قامت توست و کدامین گل رایحه روح بخش نفس‏های تو را در خود دارد؟ کدامین بلبل است که نغمه شادی‏بخش ظهورت را می‏سراید؟ و کدامین نسیم است که عطر زمزمه‏های جان‏بخش تو را در خود دارد؟ سروقامتان از نوای رنج و شکنج تو خمیدند. گل‏ها را دیگر از دوری تو گلبرگ‏های طراوت و شادابی نیست. بلبلان از فراق تو تنها نغمه‏های غم‏آلود سرمی‏دهند و نسیم بامدادی که به هر کوی و برزن سر می‏کشد بی نصیب از مژده ظهورت از تلاش باز می‏ماند... مقتدای من دل‏های سرگشته و حیران ما را در دوران غیبت چون نوح کشتیبان باش و قطره‏ای از صبر ایوبی‏ات را به ما بنوشان.

با چشمانی دوخته به راهت دل‏هامان را در چشمه‏سار تو شستشو می‏دهیم و غنچه انتظار را با زلال اشکمان آبیاری می‏کنیم تا ببینیم آن مبارک‏روزی را که برفراز کوه‏ها، خورشید حق طلوع کند و مژده ظهور در سراسر گیتی پراکنده شود.

مریم مدرس غروی

جاده آبی

هر جمعه به جاده آبی نگاه می‏کنم و به انتظارت می‏نشینم تا قاصدک خبری از تو برایم بیاورد. می‏دانم که تو می‏آیی و در هر قدم شاخه‏ای از عاطفه خواهی کاشت و قاصدکی را آزاد خواهی کرد. تو می‏آیی و روی هر درخت لانه‏ای از امید برای کبوتران غریب خواهی ساخت. تو می‏آیی و با آمدنت خون طراوت و زندگی در رگ‏های صبح جریان پیدا خواهد کرد. به انتظارت می‏مانم تا از انتهای جاده خلوص بیایی و برایم هدیه‏ای از گلشن رضوان بیاوری... مولای من، تنها و شکسته و خسته‏ام؛ اما تا ظهورت بر جاده اخلاص می‏مانم.

ع ـ شریعتی

احساس انتظار

احساس انتظار احساس تشنگی است، احساس تشنگی آدم را به آب می‏رساند و احساس انتظار، انسانِ صاحب‏نظرِ آگاهِ دین‏باورِ حقیقت‏جوی را به حجت بالغه الهی. انتظار از جنس فرداست و احساسِ انتظار، فردایی شدن. عشیره انتظار، اهالیِ فردایند... آن که «نظر» ندارد، مثلِ کسی است که تشنه نیست. احساس انتظار مثل احساس تشنگی است. آن که احساس تشنگی ندارد، آب ـ هر چند فراوان، زلال و گوارا هم که باشد ـ به چه دردش می‏خورد؟ بی خیالی، این پا و آن پا کردن و مردِ «فردا» نبودن «ضد انتظار» است. انسانِ انتظار آماده فرداست. احساس انتظار از هم‏صحبتی‏های فردا سرشار شدن است... نشاطِ انتظار آدمی را از ناامیدی و سستی، باز می‏گیرد. احساس انتظار در این فرهنگ؛ مأذنه بلند هستی است که ـ در حقیقت از بالای بلندِ آن، اذانِ عدلِ جهانی سرداده می‏شود.

ابوالقاسم حسینجانی

خدا کند تو بیایی

تاریخ انتظار و شکیبایی ما به آن ظلم که در عاشورا بر ما رفته است بر می‏گردد؛ به آن تیرها که از کمان قساوت برخاست و بر گلوی مظلومیت نشست؛ به آن جنایتی که دست و پای مردانگی را برید. از آن زمان تاکنون ما به آبِ حیاتِ انتظار زنده‏ایم؛ انتظار ظهور منتقمِ خونِ حسین... انتظار و بردباری ما را وسعتی است از هابیل تاکنون و تا برخاستن فریاد جبرئیل در زمین و آسمان و آوردن مژده ظهور امام زمان. آری و در آن زمانْ هستی حیات خواهد یافت، عشق پرو بال خواهد گشود و در رگ‏های خشکیده علم، خون تازه خواهد دوید. پشت هیولای ظلم و جهل با خاکْ انس جاودان خواهد گرفت. شیطان خلع سلاح خواهد شد. انسان با مرکب رشد خواهد نشست. عروج زمزمه خواهد کرد.

سیدمهدی شجاعی

تو اگر بیایی...

بی‏تو خورشید در افق‏های غم فرو می‏رود. بی‏تو یاس‏ها شکفتن نمی‏دانند. بی‏تو تابوت آرزوها بر شانه لحظه‏ها سنگینی می‏کند. بی‏تو خستگان و دلسوختگانِ قدومت می‏میرند. بی‏تو گل‏های نرگس عطر پریشانی و زمزمه زندان می‏دهند. حال اگر تو بیایی، از طلوع تا غروب، از شفق تا فلق، دسته دسته آیه‏های نور خواهد بود. شکوفه و گل و سرود خواهد بود. اگر تو بیایی تمام واژه‏ها صبور خواهند بود. تو اگر بیایی از گرمای نگاهت نرگس‏های دشت می‏رویند و دستان خسته‏ام باغبان نهال عشقت می‏شوند. تو اگر بیایی برهوت زندگی به ظهور لاله حضورت آباد می‏شود. تو اگر بیایی اشک غم بر چهره ماتم می‏میرد و رنگ شادمانی می‏گیرد.ز ـ مزینانی

ای یار غایب از نظر

ای جان من جان شما / این سر به قربان شما / من خود به دوران شما / مُردَم زهجران شما / دستم به دامان شما / خونم مریزی بی ثمر / ای یار غایب از نظر.

هر شب زشوق روی او / مدهوش رنگ و بوی او / مست کف مینوی او / افتاده‏ام در کوی او / سر می‏نهم بر جوی او / تا ماه من آید به در / ای یار غایب از نظر.

ای جان من ای روح من / ای کشتی و ای نوح من / ای سینه مشروح من / بهر دل مجروح من / بازآی دیگر از سفر / ای یار غایب از نظر.

ای روی تو برهان من / وی حجت تو جان من / ای نور تو تابان من / وای لقمه‏ات بر خوان من / آخر بگو سلطان من / کی می‏رسی با کرّ و فرّ؟ ای یار غایب از نظر.

بنگر شها روی زمین با آن نگاه نازنین / از لاله و از یاسمین / از ظلم و جور و کفر و کین / از هند و ری تا روم و چین / عالم به راهت منتظر ای یار غایب از نظر.

ای پادشاه جم بیا / ای قبله اعظم بیا / ای صاحب خاتم بیا / ای منجی عالم بیا / ای وارث آدم بیا / وی زاده خیرالبشر / ای یار غایب از نظر.

احمد عزیزی

برگرفته ازسایت حوزه به نشانی:

http://www.hawzah.net/Hawzah/Magazines/MagArt.aspx?MagazineNumberID=5110&id=46088

نیایشی ازحضرت مهدی(عج)

پروردگارا، به ما توفیق فرمانبرداری، دوری از گناه و نافرمانی، پاکی نیّت و شناخت ارزش‏ها عنایت کن. ما را به هدایت و پایداری در راه حق گرامی دار؛ زبان‏های ما را به راست‏گویی و شایسته‏گویی گویا ساز؛ دل‏هایمان را از علم و معرفت لبریز کن؛ شکم‏های ما را از آلوده شدن به حرام و شبهه بپیرای؛ دست‏های ما را از ستم باز دار، چشم‏های ما را از گناه و خیانت و گوش‏های ما را از شنیدن سخنان بیهوده و غیبت نگاه دار. به دانشمندان ما، بی‏رغبتی به دنیا و خیرخواهی، به دانش‏آموزان ما، کوشش و شوق و رغبت و به شنوندگان ما، پیروی و پندپذیری، و به بیماران مسلمانان، شفا و آسایش و به درگذشتگانشان، رحمت و رأفت و به پیران ما، وقار و متانت و به جوانان ما، توفیق توبه و بازگشت و به بانوان ما، آزرم و عفت عطا بفرما.

به ثروتمندان، فروتنی و گشاده‏دلی و به تهی‏دستان، صبر و قناعت و به رزمندگان، پایداری و پیروزی و به اسیران، آزادی و آسایش و به زمامداران، دادگری و مهربانی و به مردم، انصاف و نیک‏سرشتی عنایت کن...

برگرفته از دعای امام زمان(عج) در امور دنیا و آخرت

مأخذ: جواد قیّومی اصفهانی، صحیفة‏المهدی(عج)

منبع سایت حوزه به نشانی:

http://www.hawzah.net/Hawzah/Magazines/MagArt.aspx?MagazineNumberID=5110&id=0

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد